ZANIMANJE 21. VIJEKA: Prijavi se na plaćenu praksu za Community Managera

Toliko novih naziva pozicija i zanimanja, a većini nije do kraja jasno šta ti poslovi znače, šta se na njima obavlja i koja znanja i vještine su potrebne za tako nešto.

Ne možemo ispraviti sve krive Drine, ali možemo od nečega da počnemo – pa počinjemo od demistifikacije Community Management pozicije u loncu! 

Pošto privodimo kraju još jedan ciklus internshipa u loncu, počet ćemo ovaj poziv sa iskustvima naših dosadašnjih interna i internica koji su u nekoliko rečenica podijelili šta im je najviše značilo tokom prakse. ?

A možeš da pogledaš i njihove članke u kojima su opširnije pisali o lonac avanturi?

Sudeći po njihovim riječima, postavili smo visoke standarde koje planiramo da održimo i za naredne generacije mladih, koji budu izabrani da zajedno sa nama rade, uče, razvijaju svoje vještine i grade svoju karijeru.

Kao što vidiš, praksa u našoj zajednici nije samo jedna stavka koju ćeš dodati u svoj CV, već je sveobuhvatan program edukacije mladih o brojnim vještinama i alatima koji su u današnje vrijeme neophodni za bilo koji poslovni angažman, a kojima nas formalno obrazovanje gotovo uopšte ne uči.

Na praksi u loncu ćeš posebno uživati ako:  

 • Voliš da pišeš i dijeliš dobre priče i znaš kako kreirati “catchy“ sadržaj;
 • Vjeruješ da mladi iz regiona mogu pokrenuti promjene kroz aktivizam i preduzetništvo;
 • Digitalnu komunikaciju vidiš kao jednu od alatki koja nam može pomoći da gradimo bolje i ravnopravnije društvo;
 • Voliš networking, imaš “CAN DO” stav i znaš koliko je timski rad bitan za uspjeh svakog pojedinca;
 • Uživaš u online svijetu digitalnih medija, pa ti i rad od kuće ne predstavlja problem. 
 • Ako se pronalaziš u svim ili barem većini stavki koje su gore navedene, pogledaj koje kriterije je potrebno ispuniti za prijavu na ovaj internship:
 • Imaš između 18 i 35 godina;
 • Dolaziš iz Bosne i Hercegovine;
 • Pronalaziš se u ovim vještinama ili ih želiš dodatno unaprijediti: odgovornost, sklonost timskom radu, proaktivnost, snalažljivost i samostalnost, elokventnost, motivisanost i temeljitost;
 • Pratiš trendove i svakodnevno koristiš društvene mreže i druge digitalne medije.

Neke od brojnih aktivnosti kojima ćeš se baviti i koje će ti pomoći da naučiš kako funkcioniše jedna od najvećih regionalnih zajednica:

✍️ Kreirat ćeš sadržaj – Proći ćeš pisanje blogova, intervjua, objava za društvene mreže, newslettera… Ali ćeš također imati punu slobodu da se kreativno izražavaš na načine koji ti najbolje leže. Webinari, podcasti, vlogovi ili blogovi – opcije su brojne, a na tebi je da stvoriš nešto autentično. Na nama je da ti pružimo podršku, pomoć i alate da to i ostvariš;

Komunicirat ćeš sa članovima i članicama lonca i naše Facebook grupe (obavezno se učlani, ako nisi još uvijek) – Pomagat ćeš im da pronađu poziv, priliku, osobu…, da dobiju odgovor na pitanje ili neko razjašnjenje, podsticat ćeš i olakšavat ćeš interakcije među njima;

Učestvovat ćeš na timskim i drugim sastancima – Na taj način ćeš dobiti širu sliku kako funkcioniše rad u velikim organizacijama;

Moderirat ćeš lonac – Ovo je onaj “pozadinski” dio kome je obično zabranjen pristup, ali ne i kod nas! Ovdje će zablistati tvoj analitički dio ličnosti, moći ćeš da vidiš kako izgleda naša zajednica sa obje strane i šta je potrebno da se uradi da bi svi procesi tekli što bolje. Vrlo često ćemo te pitati da nešto istestiraš i pomogneš da odgonetnemo zašto ne radi ili kako može bolje;

Uključivat ćeš u zajednicu što više trenutnih i budućih aktivista, preduzetnika, mentorica, investitorica, zaposlenih iz korporacija i svih relevantnih grupa koje mogu da doprinesu kvalitetu i napretku zajednice. Na taj način ćeš sticati važne kontakte i ujedno naučiti ili unaprijediti poslovnu komunikaciju.

Osim navedenih aktivnosti, imat ćeš priliku da naučiš koristiti sljedeće alate:

 • Office365;
 • Asana;
 • Canva;
 • Mixpanel;
 • Google Analytics;
 • OneDrive;
 • SharePoint.

Ne misliš valjda da je to sve što nudimo? ? Kako ti se čini da imaš: 

 • Mogućnost da upravljaš sadržajem, aktivnostima i zajednicom od preko 63.000 ljudi i Facebook grupom sa skoro 3.000 članova i članica;
 • Svakodnevnu mentorsku podršku;
 • Priliku da najmanje 1, a najviše 3 mjeseca učiš o građenju zajednice i digitali od osoba koje imaju dosta iskustva u tom polju;
 • Rad u dinamičnom timu (ovo nije samo fraza, vjeruj mi ?);
 • Radno vrijeme od 6 sati dnevno radnim danima, od kuće;
 • Honorar od 300 KM mjesečno;

Nećemo ništa da obećavamo, ali ako nas baš oduševiš dok traje praksa možda se otvori i prilika za zaposlenje. Naša zajednica stalno raste, a Community Managera nije lako naći.

Do sada ti je sigurno postalo jasno da je u našoj zajednici sve samo ne monotono. Samim tim, ne postoji jedan zadatak ili jedan posao koji je potrebno obaviti. To je san svih multitask-era i onih koji se lako prilagođavaju novim projektima i promjenama.

Vjerovatno se pitaš zašto ti sve ovo sada pišemo? Na prvom mjestu da bi prije same prijave znala ili znao da li je ovo zaista praksa za tebe. Jako nam je važno da sve što radimo u loncu bude transparentno, pa tako i očekivanja i obaveze naših interna. Drugi razlog je da, ako prođeš u naredni krug, možemo da te propitamo par stvari da vidimo koliko si pažljivo čitao ili čitala ovaj poziv jer nam to dosta govori o tvojoj motivaciji i želji da se družiš sa nama u narednom periodu.

Ako si došao ili došla do kraja ovog teksta, znači da te ova prilika baš zanima i drago nam je zbog toga. Okej je i ako te je ovaj silni tekst umorio, pa sada slobodno ustani, protegni noge, uzmi nešto za klopu… A kada se odmoriš, klikni na PRIJAVI SE i ispuni zadatke koji će nam pokazati kako razmišljaš, tvoju snalažljivost i motivisanost.️ Prije toga se naravno registruj u našoj zajednici.

Rok za prijave je 30.6. (srijeda) u 23:59, a do 6.7. (utorak) ćeš dobiti informaciju da li prolaziš u drugi krug ili ne.

(lonac.pro)

Posljednji postovi