Završena ICAT konferencija: Telemach BH i Elektrotehnički fakultet odabrali i nagradili najbolje inovativne studentske radove

U organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nedavno je održano još jedno izdanje Međunarodne konferencije o informacijskim, komunikacijskim i automatizacijskim tehnologijama, ICAT 2023. Generalni pokrovitelj i telekomunikacijski partner ovog događaja drugu godinu zaredom je Telemach BH, kompanija koja svoj razvojni put gradi upravo na pomenutim tehnologijama i infrastrukturi.

Konferencija ICAT 2023 okupila je više od 300 učesnika, među kojima je bilo oko 100 naučnika i inžinjera praktičara iz 18 zemalja. Priliku da predstave svoje inovativne radove pred ovako zahtjevnom i uglednom publikom iz cijelog svijeta, te da se istovremeno izbore za vrijedne nagrade imali su i bosanskohercegovački srednjoškolci i studenti elektrotehnike u okviru Student Innovations programa (SI), koje se uz podršku Telemacha BH po prvi put realiziralo u 50 godina postojanja ICAT konferencije.

Oduševljeni smo ovim mladim genijalnim umovima koji su nam pokazali su da Bosna i Hercegovina u njima ima veliki potencijal koji trebamo podržati i motivisati ih da budu istrajni u naučnoistraživačkom radu i realizaciji svojih ideja“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Stručni žiri, kojeg su činili dr. Darijo Raca i dr. Amra Delić Halilović s Elektrotehničkog fakulteta i Predrag Oroz, rukovodilac Sektora za NOC i kvalitet pristupne mreže kompanije Telemach BH, odabrao je tri najbolja rada SI takmičenja. Autor pobjedničkog projekta je Edin Omerović, student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu:

Moj rad posvećen je estimaciji stanja napunjenosti baterije na self power uređajima, koji ne zahtijevaju ni žice, niti punjenje baterije, jako su korisni u kontekstu rješavanja problema negativnog utjecaja tehnologije na okruženje“.

Nagradu za inovativnu ideju na temu „E-voting in Bosnia and Herzegovina“ dobio je i Vahidin Hasić, student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, koji je napravio aplikaciju za glasanje elektronskim putem.

Ovaj sistem za glasanje je siguran, efikasan, jednostavan i primjenjiv. Uz ovu aplikaciju brojanje glasova i rezultati izbora bi bili jednostavniji i brži, bez prostora za potencijalne malverzacije, a ostvarile bi se i brojne uštede u smislu produkcije materijala i ljudskih resursa“.

Među nagrađenima je i Salih Seferović, učenik trećeg razreda Srednje strukovne škole iz Tomislavgrada. On je napravio EcoBucket, pametnu „kantu“ za reciklažu, koja uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje i odvaja papir i plastiku.

Saradnjom na SI programu Telemach BH i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu dodatno su učvrstili dugogodišnje partnerstvo, uspostavljeno u cilju podrške edukaciji mladih i njihovom osnaživanju.

Elektrotehnički fakultet je za tri najbolja rada obezbijedio novčane nagrade, a pobjednik ima šansu da uz podršku Telemacha otputuje na konferenciju na koju pošalje rad i isti bude prihvaćen. Nadamo se da će ovaj događaj postati tradicija i da ćemo na ovaj način potaknuti inovatorski i istraživački duh mladih ljudi u BiH“, istakla je doc. dr.sc. Senka Krivić, profesorica s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i koordinator Student Innovations programa.

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“