Znanium – bosanskohercegovački youtube naučni kanal (VIDEO)

Almir Aljović, mladi neuronaučnik na Univerzitetu u Minhenu pokrenuo je Youtube kanal na našim prostorima čiji cilj je popularizacija i razumijevanje nauke. Almir se trenutno bavi istraživanjem plastičnosti nervnog sistema kao doktorand na Ludwig-Maximilians Univerzitetu u Minhenu.

Po završetku bachelor studija na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu te bachelor studija genetike na Internacionalnom Univerzitetu Burch, master studij završio je na Univerzitetu u Strazburu koji zajedno sa svojim partnerima sa Univerziteta u Baselu i Freiburgu/Breisgau nudi međunarodnu obuku iz neuroznanosti.
Motivacija za YouTube kanal dolazi iz potrebe da prenese i približi sve kompleksniji svijet nauke generalnoj populaciji. Almir vjeruje da je razumijevanje nauke i praktikovanje naučnog razmišljanja osnova za demokratsko društvo.
Prvi video na Znaniumu donosi spoznaje o optogenetici. Prije 17. godina kontrola mozga pomoću svjetlosti je bila naučna fantastika. Danas, neuronaučnici imaju preciznu metodu za kontrolu ponašanja i emocija. Ova metoda se naziva optogenetika. U videu Aljović pojašnjava kako funkcioniše i kako se koristi u neuronaučnim eksperimentima.
Link za video: