15 aktivnosti koje trebate probati ovog ljeta u BiH

Vanredna situacija u kojoj smo se našli fokus je stavila na domaća bogatstva kako bi to uvijek i trebalo biti, portal odmoriubih.ba u nastavku donosi 15 zanimljivih aktivnosti koje ovog ljeta trebate probati u Bosni i Hercegovini.

1. Kanu safari na Trebižatu
U svom toku, tek nešto dužem od 50km, Trebižat je jedina rijeka u Europi koja čak 9 puta „nestaje“ pod zemljom i ponovo izvire. Rijeka je u startu kanu safari ture tiha i mirna, dok u nastavku nudi umjerenu adrenalinsku vožnju pogodnu za skoro sve uzraste, uz šansu da vidite mnoštvo riba, ptica i prelijepih scena prirode i nešto je što definitivno trebate probati.
2. Istraživanje Vjetrenice
Naša najveća i najpoznatija pećina spada u zaštićene spomenike prirode. Ukupna dužina podzemnih kanala i tunela je veća od 7 kilometara, a istraživanjima je otkriveno više od 200 životinjskih vrsta. Za posjetioce je uređeno 1,8 km staze, a predlažemo slojevitu odjeću – prosječna temperatura unutar Vjetrenice je tek nešto veća od 11 stepeni Celzija.
3. Šetnja Perućicom
Jedna od najstarijih prašuma u Europi dio je našeg najstarijeg Nacionalnog Parka, NP Sutjeska. Netaknuta i divlja priroda koja se na ovom području stvara već više od 20 000 godina tek čeka da bude otkrivena, a na vidikovcu Dragoš Sedlo očekuju vas nestvarni prizori vodopada Skakavac. Perućica je zaštičeno područje, a posjeta je moguća uz najavu i angažovanje vodiča NP Sutjeska.
4. Rafting na jednoj od naših prelijepih rijeka
Neretva, Vrbas, Tara, Una, Krivaja i Rakitnica su rijeke na kojima možete uživati u adrenalinskoj vožnji. Osim dinamične i  zanimljive vožnje očekuju vas i prelijepi prizori prirode i avantura koju sigurno nećete zaboraviti. Oni manje iskusni mogu početi raftingom na Neretvi koji spada u manje zahtjevne vožnje.
5. Zipline
Nevjerovatno iskustvo koje tek „uzima maha“ u Bosni i Hercegovini. Najduža adrenalinska tura ove vrste je 570m, a uživati možete u Mostaru, preciznije na Fortici, odakle se pruža prelijep pogled na grad na Neretvi. Najnoviji zipline u Bosni i Hercegovini otvoren je početkom jula iznad prelijepog vodopada u Jajcu.
6. Alpine coaster
Ovu atrakciju također možemo smatrati relativno novom za našem području, a ponegdje ćete pročitati da je nazivaju i „bob na šinama“. Jedan od najvećih alpine coastera u regionu, sa trasom dužine 2,5 km, nalazi se na našoj olimpijskoj ljepotici – Jahorini, a do polazne stanice doći ćete vozeći se šestosjedom do samog vrha planine.
7. Planinarenje na Blidinju
Ljepote Blidinja nadaleko su poznate, a ova gotovo pa nestvarna prirodna cjelina „živi“ tokom cijele godine. Među ljepotama Blidinja izdvojit ćemo Blidinjsko jezero, te Hajdučka vrata, čestu destinaciju planinara, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Europe. Iako je tema ljeto, ski-centar Risovac je zimska destinacija Blidinja itekako vrijedna pažnje i pomena.
8. Posjeta bunkeru u Konjicu
Bunker kodnog naziva ARK D-0 jedna je najstrožije i najduže čuvanih vojnih tajni bivše Jugoslavije. Kodnih naziv predstavlja njegovu svrhu – Atomska ratna komanda, a posjeta ovom ogromnom kompleksu promijenit će vašu percepciju novije historije. Misterij dugo skrivanog ratnog skloništa čega da ga otkrijete, a nakon posjete svratite i do Muzeja drvorezbarstva u Konjicu!
9. Vožnja Sarajevskom žičarom do Trebevića
Jedan od prijeratnih simbola Sarajeva, svoje desetine godina i desetina hiljada posjetioca broji još od 1959. godine. Tokom ratna razaranja žičara je u potpunosti uništena, a ponovo je otvorena 2018. godine i to simbolično – na dan oslobođenja grada Sarajeva, i nezaobilazna je tačka za mnoge posjetioce našeg glavnog grada. Na Trebeviću ne propustite obići olimpijsku bob stazu, nijemog svjedoka slavne historije Sarajeva.
10. Šetnja do Lukomira
Dobro, ne baš šetnja, ovo već spada i u planinarenje… Lukomir mnogi nazivaju posljednjim autohtonim bosanskim selom, a do Lukomira, nakon što automobilom dođete do Umoljana, još jedne seoske turističke destinacije, vode dvije staze koje vrve prirodnim pejzažima. Osim šetnje, u Lukomiru možete i prenoćiti te bar nakratko iskusiti život na planini. Posebno iskustvo je razgovor sa stanovnicima Lukomira koji će vam rado ispričati o svom životu na ovom udaljenom mjestu.
11. Posjetita piramidama u Visokom
Iako veliki broj naučnika piramide u Visokom smatra pseudoarheološkom teorijom, činjenica je da je teorija Semira Osmanagića privukla pažnju skoro cijelog svijeta, a još važnije, veliki broj turista. Da li zaista imamo piramidu ili ne, ostavit ćemo vama na procjenu, no, činjenica je da brdo Visočica zaista ima pravilan oblik. Pa, šta čekate? ?
12. Izlet u Kraljevu Sutjesku i Bobovac
Odlazak na nekadašnji kraljevski grad je prelijepa kombinacija kulturno-historijskog izleta i uživanja u prirodnim ljepotama. Neka vaša polazna tačka bude samostan Kraljeva Sutjeska u kojem se nalazi i zanimljiv muzej. Nakon posjete Kraljevoj Sutjesci zaputite se prema Bobovcu. Tura nije naporna, no, kvalitetnija obuća, flaša vode i nešto hrane za energiju su svakako poželjni.
13. Uživanje u vodopadima na Uni
Naša najčistija rijeka plijeni mnogo pažnje svojim nestvarnim ljepotama. Štrbački buk zaslužuje da ga bez ustručavanja nazovemo čudom prirode, a teško da bi i za Martin Brod uspjeli „uštediti“ koji kompliment. Uz napomenu da su prilazi vodopadima na Uni većinom makadamski, predlažemo da ovog ljeta uživate na Uni i nagradite se posjetom našim turističkim biserima.
14. Obilazak zemljanih piramida kod Miljevine
Rijedak prirodni fenomen koji se, osim u Bosni i Hercegovini, nalazi na svega još nekoliko lokacija u svijetu. Riječ je o tzv. piramidama od pješčane gline formiranim desetinama godina pod uticajem više prirodnih procesa od kojih je najznačajnija erozija tla, a značajan je i uticaj vremenskih prilika. Ovog ljeta se, barem na momenat, možete osjećati kao u nekom filmu „western“ žanra, naravno, ukoliko posjetite ovu zaista neobičnu prirodnu pojavu.
15. Vožnja kroz Hutovo Blato
Prirodni rezervat i park prirode s veoma bogatom florom i faunom. Hutovo blato je dom 240 vrsta ptica močvarica, 24 vrste riba i jegulje, a važi i za jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. U sklopu vaše posjete za potpuni doživljaj obavezno koristite vožnju brodicom.
Neka situacija koja je nastala bude razlog da bolje upoznamo ljepote Bosne i Hercegovine i da što više proširite listu aktivnosti i destinacija koje vam donosimo kao pogodne za vrele ljetne dane. Na kraju, ne zaboravite podijeliti fotografije i snimke sa vaših putovanja na najljepše lokacije u BiH na svojim Facebook i Instagram profilima uz #odmoriubih.
(akta.ba)