17.09.1944. godine smo pobijedili fašizam, kad ćemo korupciju i nepotizam?

Dana 17.09.1944. godine ulaskom jedinica Narodnooslobodilačke vojske Tuzla je oslobođena od okupacije u 2. svjetskom ratu. Ovaj dan, iako izuzetno važan za historiju grada soli se  simbolično ili nikako ne obilježava.
Zbog suštinskog značaja dana pobjede nad fašizmom za budućnost Tuzle i Bosne i Hercegovine aktivisti i aktivistkinje Karton revolucije danas će realizovati akcije kojim će pored obilježavanja datuma pokušati kroz uporedne prikaze značajne događaje i ličnosti iz tog vremena staviti u kontekst današnjeg stanja.

“Mi danas živimo u vremenu korupcije i nepotizma koje možda više nego i u 2. svjetskom ratu građane i građanke obeshrabruje, tjera iz države i na kraju na direktan ili indirektan način ubija. Živimo u vremenu gdje građanke Tuzle nemaju mogućnost  za kvalitetan i sveobuhvatan pregled mamografom, gdje se u doba pandemije vakcinacija odvijala isključivo preko veze i gdje je sistem ne samo u zdravstvenom nego i u drugim segmentima pred potpunim kolapsom. Na današnji dan je pravi trenutak da se zapitamo da li su diskriminacije i zloupotrebe koje su nekada realizovane pod plaštom fašizma i nacizma zamijenile iste ili slične “upakovane” kroz korupciju i nepotizam.” saopšteno je iz Karton revolucije

Aktivisti Karton revolucije će pored uličnih aktivnosti poput postavljanja natpisa na tuzlanskoj pasareli aktivnosti sprovoditi na društvenim mrežama sa ciljem upoznavanja i mobilizacije javnosti na značaj borbe protiv kriminogemih likova, korupcije i nepotizma kao i štetnih posljedica po pojedince ali i društvo u cjelini.