Ja sam žena! Nisam otirač za muške cipele! Pridruži mi se na posljednjem ispraćaju svim žrtvama femicida u BiH 25.11.2022. u 12:00h na Trgu slobode.

Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena bude žrtva seksualnog nasilja. Poražavajuća je i činjenica što se naše društvo kroz komentare na društvenim mrežama, ili postove na pojedinim portalima trudi opravdati nasilnika ili ubicu!

Svjedoci smo i nedavnog slučaja ubistva u Tuzli u kome su određeni mediji i kvazi novinari nasilnika i ubicu oslovljavali sa zasluženom titulom zlatnog liljana. Šta to znači? Ako si tobože zlatni ljiljan to je opravdanje da digneš ruku na ženu ili je ubiješ. Ako si “ovaženi” član ovog našeg napaćenog društva, podrazumijeva da imaš sve privelegije, pa i to da ti sopstvena žena bude “otirač”. E ne može dragi moji, mi nismo ni otirači ni džakovi za udaranje. Mi smo žene u 21. Vijeku koje znaju svoja prava. Mi smo žene hrabre, i odlučne da zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicide kao krivičnog djela u sve zakonske I podzakonske akte.

Vrijeme je za dosljednu primjenu zakona I u slučajevima kada do smrtnog slučaja dođe kao posljedice nasilja u porodici I da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu!

Prestanimo šutjeti i govoriti da će biti bolje, vrijeme je da se osvijestimo i ukoliko znamo da se nasilje u porodici događa pred našim očima, isto prijavimo policiji i stanemo u zaštitu žrtve.

Danas je neko nebitan, sutra je neko iz tvoje bliže porodice, prekosutra si i sama žrtva ako šutiš! Ne šuti, tiče te se! Glasno progovori i spriječi nasilje.

MAJKA SAM 4 DJEVOJČICE! NEĆU DA MOJA DJECA ODRASTAJU U SREDINI U KOJOJ SE NASILNICI KONSTANTNO PRAVDAJU! VRIJEME JE DA STVARI NAZOVEMO PRAVIM IMENOM, NASILNICI, UBICE, SILOVATELJI!

Pridruži mi se na posljednjem ispraćaju svim žrtvama femicida u BiH 25.11.2022. u 12:00h na Trgu slobode, napisala je Esana Kavazbašić-Huskanović.

Posljednji postovi