Adnan Imamović: Udruženja građana „Multi“ – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Adnana Imamovića, koji nam dolazi iz Udruženja građana „Multi“ – projekta „Let's do it Tuzla“.

Adnan Imamović rođen je i živi u Tuzli već 18 godina, te pohađa Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli. Također, se bavi folklorom već punih 12 godina, a u NVO sektoru intenzivno je aktivan prethodne tri godine.
Projekat „Let's do it Tuzla“ aktivno djeluje na području Grada Tuzla od 2012. godine i do sada je organizovao ukupno osam velikih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“) i sedam terenskih akcija sadnje drveća („Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“).
U navedenim aktivnostima učešće je uzelo 7.710 učesnika, koji su zajedničkim snagama očistili 279 tona otpada i zasadili 6.300 sadnica raznih vrsta drveća.  Od 2013. godine, pokrenut je program ekoloških edukacija pod nazivom „Mala škola ekologije“, s ciljem edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju očuvanja životne sredine i okoliša.
Za sedam godina svoga djelovanja, „Mala škola ekologije“ posjetila je sve tuzlanske osnovne i srednje škole (38), održavši ukupno 212 jedinstvenih prezentacija. Na navedenim edukacijama obuhvaćeno je preko 9.000 učenika.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“CAT Digitalna Akademija je izvanredna prilika za sve, prevashodno, organizacije, projekte i neformalne grupe građana da unaprijede svoja znanja i kapacitete u pogledu jačanja svojih medija, a samim tim općenito i samih sebe, obzirom na važnost društvenih mreža i online medija u današnjem vremenu. Jačanjem NVO sektora, daje se veća mogućnost svim segmentima društva da se uključuju, aktiviraju, da postaju promjena i da steknu veća znanja, vještine i iskustva.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Online aktivizam, po mom mišljenju, je odlična alternativa za standardne aktivnosti u kojima se eventualno stupa u direktnu interakciju sa drugim ljudima. Online aktivizam ima svoje prednosti i sam po sebi, obzirom da daje mogućnost da se u bilo kojem vremenu, na bilo kojem mjestu može boriti za promjene. Zasigurno da direktni susreti imaju mnogo veće benefite, ali ne treba se time umanjivati vrijednost mogućnosti koje nam nudi online aktivizam.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Nemojmo ići linijom manjeg otpora. Ostanimo ovdje da se borimo za svoju domovinu, jer ko smije, taj i može.”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!