Anela Talić: Centar za izgradnju mira – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Anelu Talić, koja nam dolazi iz “Centra za izgradnju mira”.

Anela Talić dolazi iz malog grada, smještenog na sjeverozapadu  Bosne i Hercegovine, Sanskog Mosta. Ima 20 godina, te radi kao projekt asistent u Centru za izgradnju mira (Center for Peacebuilding). U CIM-u radi već preko godinu i po dana, a još od svojih ranih srednjoškolskih dana bila je volonter u ovoj organizaciji. Certificirani je omladinski radnik, a sebe kako sama kaže može nazvati kako mirovnim tako i omladinskim aktivistom.
Centar za izgradnju mira predstavlja organizaciju čiji je cilj  izgradnja mira, te rad na poboljšanju kvaliteta života u zajednici.  Pored toga, izgradnja povjerenja i rad na pomirenju su naravno  krucijalni, uz pružanje podrške mirovnim procesima u državama koje su  prošle kroz nasilje. To pokazuje i njihov slogan: „Naš put je mir”.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Na CAT Digitalnu Akademiju sam se prijavila jer smatram kako je znanje  koje mogu steći na ovakvim edukacijima itekako bitno, s obzirom na sve  veću važnost koju internet i društvene mreže dobijaju u 21. stoljeću.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Što se tiče online aktivizma, smatram da ima mnogo prednosti. Internet postaje dostupan svima, a društvene mreže mjesto okupljanja svih, a  pogotovo mladih. Svaki naš korak koji se objavi na tim društvenim  mrežama, ne može stvoriti negativne posljedice, već samo i isključivo pozitivne.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Za kraj, mladima iz BiH, bih htjela da poručim da se bore za svoja prava, da se izbore za svoj glas, te da se na kraju krajeva i bore za bolju budućnost sebe i svih mladih u ovoj državi.”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!