Besplatno zdravstveno osiguranje za osobe u stanju socijalne potrebe

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo gđa Ivana Prvulović i šefica odjeljenja za socijalnu zaštitu, dječiju zaštitu i zaštitu porodice sa djecom, gđa Cica Pljevljak jučer su se susrele s predstavnicama neformalne mreže organizacija Zdravstveno osiguranje za sve u BiH, gđom Mirsadom Bajramović, iz Udruženja Zemlja djece u BiH i gđom Eminom Trnkom iz Instituta za razvoj mladih KULT kako bi razgovarale o mogućnostima izmjena i preciziranja propisa, kojima bi bilo omogućeno da sva lica u stanju socijalne potrebe na području Kantona Sarajevo dobiju odnosno ostvare pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

Tokom sastanka učesnice su posebno analizirale Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo koju su kreirale članice mreže.
Ministrica je pokazala veliki interes za predložene promjene te je otvorila vrata Ministarstva za budući rad i saradnju u polju rješavanja problema zdravstveno neosiguranih lica u stanju socijalne potrebe na području KS.
Projekat se provodi zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade pokrajine Baden-Wuerttemberg i programa „Hilfe fuer Osteuropa“ (Pomoć za Istočnu Evropu) organizacije “Diakonisches Werk Wuerttemberg” iz Njemačke, Udruženje Pharos e.V. u partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem Roma “EURO ROM” Tuzla, Udruženjem „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“ Tuzla, Centrom za podršku Roma “Romalen” Kakanj i Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
(mladi.org)