Bosna i Hercegovina će ući u historiju po tome što se u našoj zemlji organizuje prvi svjetski turnir u korupciji. Ovo je odlučeno na sastanku Svjetskog komiteta za korupciju, jer je naša zemlja jedna od vodećih u svijetu. Formiran je i komitet unutar naše države, koji će spremno dočekati ovo takmičenje početkom naredne godine.

“Zadovoljstvo mi je što sam imenovan za predsjednika Komiteta za korupciju BiH, i mislim da ću opravdati ovu čast koja mi je ukazana. Izuzetno sam sretan jer je naša zemlja dobila priliku da se u njoj organizuje ovo prestižno svjetsko prvenstvo, koje će zasigurno postati jako popularno jako brzo. U saradnji sa Svjetskim komitetom za korupciju trenutno kreiramo koncept, koji ćemo objaviti do marta ove godine, nakon čega će sve zemlje imati priliku da se prijave na takmičenje”, rekao je predsjednik Komiteta za korupciju BiH, Fahrudin Radončić.

Turnir u korupciji bi trajao tri sedmice, gdje bi se po sistemu kvalifikacija u prve dvije sedmice odlučilo kojih osam država ide u dalji tok takmičenja.

“Jedan jako zanimljiv detalj ovog prvenstva je što u fazi kvalifikacija neće biti nikakvih igara niti pravila, već će predstavnici zemalja pokušati na svaki mogući način da potkupe ili ucijene sudije da prođu dalje. Najboljih osam će zatim proći u naredni ciklus, gdje će imati zadatke i igre u kojima će morati da se pokažu kao najbolji, kako bi prošli dalje. Igre nećemo otkrivati do drugog dijela takmičenja, kako timovi ne bi već unaprijed razvili strategiju”, dodao je Radončić.

Bosna i Hercegovina neće imati priliku da učestvuje na ovogodišnjem prvenstvu, ne zbog toga što je zemlja domaćin, već zato što svjetski komitet smatra da ne bi bilo fer prema ostalim državama, jer smo mi ipak bez konkurencije.