BiH stavila zrak pod hipoteku zbog novog kredita MMF-a #SJAŠITE

Bosna i Hercegovina je tražila novi kredit od MMF-a, u iznosu od vrtoglavih 1,5 milijardi KM. S obzirom na to da se više nema šta uraditi za to izuzev ozbiljnih promjena, ovoga puta smo stavili zrak.
Maglić okupan suncem: Najviši vrh u BiH sa izvorom koji nikada ne presušuje
“Mi smo u zajedničkoj saradnji svih nivoa vlasti, aplicirali MMF-u da nam se odobri novi kredit, jer para više nemamo. Dosadašnji krediti su nas uslovili da uvedemo akcize, da napravimo neke promjene što ne dolazi u obzir, tako da smo iscrpili sve resurse. Nemamo šta založiti. Odlučili smo staviti ono najkvalitetnije što imamo, a to je zrak. Nakon vode, ide zrak”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.
Iako naša zemlja ima veliki problema sa zagađenim zrakom u gradovima, onaj na planinama je i dalje netaknut, i taj će se pakovati ukoliko se javi potreba za tim.
“Ako ne uspijemo, a vjerovatno nećemo nikad da otplatimo kredit, MMF-u ćemo deportovati zrak u posebnim bocama u iznosu od 1,5 milijardi KM. Imamo kvalitetnog zraka na pretek na planinama i on nam je jedini spas. Pakovat ćemo ga dok ne otplatimo dug. Ako dođe do najgoreg scenarija, zamolit ćemo građane BiH da ne posjećuju planine u periodu od pet godina, jer će nam toliko vremena trebati da prikupimo količinu zraka koja nam je potrebna za dug”, dodao je Novalić.
Ako naša zemlja u budućnosti bude imala potrebu za novim kreditom, jedino što se još može založiti pod hipoteku su žene i djeca, o čemu će vlasti u zemlji razmisliti da li će biti potrebe učiniti i taj radikalni potez u budućnosti.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.