Čović traži da Miss Federacije govori jednu rečenicu na bosanskom, a drugu na hrvatskom #SJAŠITE

Azra Ahmetović je proglašena za novu Miss Federacije BiH, ali i ova titula i manifestacija nije mogla proći bez isticanja nacionalnog ponosa. Prvi u Hrvata u našoj zemlji Dragan Čović, čestitao je novoj pobjednici i poslao važnu poruku.
Je li badžo Čović preko doktora prošvercovao zaraženog pacijenta u  mostarsku bolnicu?
“Sve čestitke mladoj Azri na pobjedi i želim da predstavlja Federaciju u najboljem svjetlu. Volio bih samo da ne zaboravi da u Federaciji BiH ipak žive dva konstitutivna naroda, gdje niti jedan ne smije biti zapostavljen u bilo kojem obliku. Da li da se radi o sportu, modi, kulturi i politici, nacionalni interesi uvijek moraju biti prioritet i treba voditi računa o njima”, rekao je Čović.
Predsjednik HDZ-a BiH je zamolio Azra da posebno obrati pažnju u narednom periodu, kada bude davala izjave za medije.
“S obzirom na to da su hrvatski i bosanski jezici ravnopravni u našoj zemlji, zamolio bih je da tokom medijskih obraćanja jednu rečenicu izgovara na bosanskom, a drugu na hrvatskom. Tako će je i Hrvati Bosne i Hercegovine prihvatiti kao svoju, kada vide da uvažava njihovu konstitutivnost. Mi moramo kroz sve sfere gajiti zajedništvo i uvažavanje svih naroda, jer je to jedini put da ova zemlja ide naprijed ka Evropskoj uniji”, dodao je Čović.
Čović je Azri na kućnu adresu poslao i novi rječnik hrvatskoj jezika, obzirom da su u međuvremenu uvršteni novi pojmovi, kako bi lakše baratala terminologijom i zadovoljila apetite oba naroda.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.