Emina Softić: Kampanja #TvojGlasJeBitan – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Eminu Softić, koja nam dolazi iz Kampanje #TvojGlasJeBitan.

Emina Softić, ima 16 godina i dolazi iz Donjeg Vakufa i učenica je prvog razreda Gimnazije.
Organizacija iz koje dolazi je Lokalni tim Kampanje #TvojGlasJeBitan. Kampanja #TvojGlasJeBitan je kampanje pokrenuta od strane mladih ljudi, neideološkog opredjeljenja sa ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, kao i popularizacija politike među mladim ljudima i trenutno okuplja preko 200 mladih širom Bosne i Hercegovine, a i regiona.
Kampanja #TvojGlasJeBitan podrazumjeva svojevrsnu reakciju na rezultate izbora iz 2018. godine sa ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, uz fokus na mlade ljude.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“U svijet aktivizma sam uplovila početkom srednje škole, i tada sam se prvi put susrela sa PR menadžerstvom. Već sada sam PR menadžerica u nekoliko organizacija, i glavna motivacija za prijavu na CAT DIKITALNU AKADEMIJU mi je što bolji i profesonalniji rad na tom polju. I naravno da ću upoznati i raditi sa mladim ljudima koji imaju iste želje i ciljeve kao i ja. Najprije očekujem da ću pri završetku Akademije uspjeti naučiti kako da svoja znanja uspješno prenesem ljudima preko društvenih mreža, i da ću se puno slobodnije i vještije kretati na tom „Online polju“.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Online aktivizam je postao dosta zastupljena stvar, i mislim da je to naša budućnost. Upravo ga je i protekla pandemija „podigla“ na potpuno viši nivo. U 2020. godini važnost društvenih mreža je porasla, i samim tim pristup mladima je lakši preko interneta, (mislim da se tada osjećaju na svome terenu). Mada, ja sam i dalje pristalica „staromodnog“ aktivizma, za koji vjerujem da, iako ne može djelovati toliko snagom, kao i Online aktivizam, u ljudima ostavlja nešto prelijepo i trajno.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Želim da podijelim jednu poruku sa svima vama, a koju sam davno čula, i sa kojom se vodim u životu.
Uvijek imajte pred sobom primjere koji će izgrađivati vaš karakter, a vaš život voditi do pobjede!”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!