Granična policija BiH podigla cijene za švercanje migranata #odgovornost

Od sutra na snagu stupa novi cjenovnik koji je granična policija BiH napravila a koji se tiče švercanja migranata na teritoriju BiH. Kako mediji navode cijene su sada veće kako bi i BiH pratila trend rasta cijena za ovu uslugu u regiji. Iz udruženja švercera BiH odsjeka za migrante nisu zadovoljni ovim povećanjem cijena.

“Ovo je veliki udar za nas. Mi koji pošteno radimo i hoćemo da pomognemo tim ljudima. Nadam se da ova odluka nije konačna, jer mnogi od nas bi mogli ostati bez posla. Ovako jedva zarađujemo u zadnje vrijeme, a ovo bi bio naš kraj. Da se razumijemo, i mi imamo svoje cijene u zavisnosti kojim putem migrant želi doći u, BiH ali nove cijene granične policije su toliko velike da se nama ne isplati više raditi”, rekao je Sakib Ilegala, direktor odsjeka za migrante u udruženju švercera BiH.
Cijelu ovu situaciju komentarisali su i iz Vlade FBiH koja je direktno podržala novi cjenovnik policajaca, jer kako kažu, ovo ima mnoge benefite za njih.
“Odlična odluka koju mi podržavamo iz više razloga svako će manje migranata ulaziti u BiH i granični policajci će imati cijene slične kolegama iz regije. To što će neki ljudi ostati bez izvora prihoda stvarno nije naš problem mi gledamo da nama bude bolje svakako. Poručujem policajcima da i dalje prate kretanje cijena u regiji i ako bude trebalo opet neko povećanje mi stojimo uz njih”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.