I OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA- Bh. proizvođači voća vrhunski su inovatori

Prirodnim bogatstvima i ljepotom Bosne i Hercegovine mnogi su ostali oduševljeni, kako sami stanovnici tako i turisti. Međutim, još nismo svjesni koliko je kvalitetnih proizvoda nastalo upravo zahvaljujući tim prirodnim resursima, ali i kreativnosti pravih gurmana. Stoga je Sweden/USAID FARMA II projekt pokrenuo kampanju “Hrana gurmana” kako bi javnosti predstavili domaće proizvođače i njihove proizvode. Nakon sira, ovaj put “Hrana gurmana” predstavlja nekoliko proizvođača koji su kreirali potpuno nove kreacije slatkih okusa.


Raj domaće proizvodnje
Jedan od njih je slatko od duda koje nas vraća u djetinjstvo, a koje je izašlo iz ruku porodice Hasanspahić iz okoline Goražda i njihovog brenda Okus prirode. Oni koriste najkvalitetnije plodove voća kako bi napravili pravi raj domaće proizvodnje.
Gotovo dvije stotine kilometara dalje, u Trebinju, porodica Dabić odlučila je iskoristiti visoke temperature istočne Hercegovine i stvoriti crveni eliksir zdravlja, koristeći samo najfinije bobice nara, ubrane u voćnjacima doline Neretve. Tako je nastao Nar Hercegovac, koji danas jedini u Bosni i Hercegovini proizvodi džem od divljeg nara.

Taj isti potencijal Hercegovine prepoznala je i porodica Vlačić. Također u Trebinju, prije dvanaest godina posadili su prve sadnice smokve, a danas u svojoj ponudi imaju različite smokvene proizvode. Kako kažu, Japanci su ih inspirisali za stvaranje potpuno novog proizvoda, brašna od lista smokve, koje ima mnoga zdrava svojstva.
– Dokaz da je žena ženi drug je i Zadruga Hercegovka. Žene poljoprivrednice iz okoline Stoca udružile su se kako bi zajednički proizvodile i promovisale hercegovačke proizvode. Žene sunca kreirale su inovativne kombinacije stvarajući potpuno nove ukuse džemova, kombinirajući lavandu s breskvom i kajsijom, i jagodu s mentom, povezujući tako moderne okuse s tradicionalnim sastojcima Hercegovine, kažu iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Energetske pločice
Nezaobilazna u Hercegovini je i Regius proizvodnja, koja se nalazi u Čapljini. Poznati su po energetskim pločicama pod nazivom Smokvenjak, napravljenim od mješavine smokve, badema, oraha, grožđica i meda.
– U ovoj gurmanskoj priči spomenuli smo samo nekoliko zanimljivih inovativnih proizvoda naših domaćih proizvođača. Sigurni smo da u svakom BiH gradu postoji barem nekoliko proizvođača koji stvaraju nove okuse i tako obogaćuju vrhunsku bh. kuhinju, poručili su kreatori kampanje “Hrana gurmana”.

Izvor:oslobodjenje