Institut KULT proslavio uspjehe mladih u 2020. godini na online događaju

Institut za razvoj mladih KULT slavi ostvarene uspjehe mladih i profesionalaca koji rade s mladima, a koji su bili dio Institutovih programa u 2020. godini. Tim povodom Institut je organizirao događaj (KO)VIDI mlade? kako bi se dao odgovor ko sve treba vidjeti mlade, ali i donijele jasne smjernice za zajedničko djelovanje i rad s mladima u narednom periodu.
KOvidi mlade
Ovaj godišnji događaj okupio je omladinske liderice i lidere koji su završili Institutovu obuku UMiD, generacije 15 i 16, potom omladinske političke liderice i lidere polaznike treće generacije obuke UMiDp, službenike i službenice za mlade, mlade preduzetnike i druge prijatelje i partnere Instituta, ali i mladih u Bosni i Hercegovini.
„Ova godina je važna lekcija za sve nas, naučila nas je da moramo biti fleksibilniji nego što smo mislili, ali i mnogo više inovativni i nadam se da ćemo to nastaviti raditi i u budućnosti. Ambasada Švedske u BiH nastavit će raditi sa svojim partnerima u Bosni i Hercegovini kako bismo bili sigurni da smo uradili sve što je u našoj moći u ovim teškim okolnostima.“, izjavila je Njena Ekselencija, ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist.
Nj. E. Johanna Stromquist
Podršku ovom događaju pružili su Ambasada Švedske u BiH, Evropska unija, Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, UN Volonteri BiH, a kroz sve inicijative, biznise i volonterske akcije mladih, veliku podršku su pružale i lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine. Važno je istaći da ovo nije jedina inicijativa usmjerena prema razvoju mladih, a koju podržavaju Evropska unija, ambasade i druge međunarodne organizacije u BiH, čime se poručuje da su mladi itekako važan segment društva i jedan od ključnih pokretača pozitivnih promjena u zemlji.
Iza nas je veoma izazovna godina, ali koja je bila prepuna solidarnosti i međusobne podrške. Zbog toga ovaj događaj simbolično organiziramo na današnji datum, jer se jučer obilježio Međunarodni dan solidarnosti. Upravo zbog toga smo ove godine pokrenuli nekoliko inicijativa kojima smo pokazali solidarnost, ali i podršku mladima na terenu. Prije svega izdvojio bih inicijativu #darujzanastavu, u okviru koje smo darovali preko 600 uređaja učenicama i učenicima iz svih krajeva BiH kako bi bili u mogućnosti pratiti online nastavu. Institut je ove godine proslavio 18 godina postojanja i ovo je bila godina u kojoj smo najsnažnije podržali mlade do sada i naše opredjeljenje je da nastavimo jednako ili još snažnije i u narednoj 2021. godini. Hvala svim našim partnerima na velikoj podršci! – izjavio je gosp. Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.
Više od stotinu osoba koje su prisustvovale događaju svjedočile su koliko su mladi važan dio društva i koliko su zapravo uradili na unaprjeđenju svojih zajednica. Međutim, da bi mladi osjetili da su važni neophodno je da svi nivoi vlasti u BiH prepoznaju mlade kao partnere i da zajedno s njima rješavaju postojeće izazove, ali i promišljaju o budućnosti.
Video događaja dostupan je online na facebook stranici Instituta za razvoj mladih KULT.
(mladiorg.ba)