Institut za razvoj mladih KULT podržao još dvije inicijative mladih

Danas su u prostorijama Instituta potpisani ugovori za još dvije inicijative mladih ukupne vrijednosti oko 15.000 KM. Ugovori su potpisani sa Evropskom geografskom asocijacijom za studente i mlade geografe iz Sarajeva i Centrom za edukaciju i istraživanje NAHLA, podružnica u Bihaću.
Europska geografska asocijacija za studente i mlade geografe provodit će inicijativu “Školske mjerne stanice”, koja je namijenjena učenicima osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo, a koji će sudjelovati u radionici sklapanja uređaja za mjerenje kvalitete zrake. U 8 odabranih škola, po jedan razred iz svake škole, proći će teoretsku edukaciju o zaštiti životne sredine, aerozagađenju, našem utjecaju na prirodu i načinima mjerenja kvalitete zraka. Nakon teoretskog dijela učenici će imati priliku sastaviti vlastite male kućne mjerne stanice za praćenje zagađenja zraka, a koji će biti instalirani u njihovim školama. To znači da će učenici u svakom trenutku moći pratiti zagađenje zraka u svojoj školi i djelovati u skladu s tim u budućnosti.
IMG 5286

– Moja ideja je da koristeći značajan broj malih kućnih stanica na prostoru cijelog Kantona Sarajevo dokažem da je moguće pratiti informacije o zagađenosti zraka, koje će zahvaljujući tom broju uređaja biti validne. Porazno je da grad veličine Sarajeva ima samo 3 profesionalne mjerne stanice, jer da bismo poduzeli bilo kakve mjere o zaštiti životne sredine potrebne su nam informacije o uzročnicima zagađenja. Na ovaj način omogućit ćemo i svim drugim stanovnicima da naprave svoje mjerne stanice i zajedno ćemo dijeliti informacije koje nam mogu biti korisne u borbi za kvalitetniji zrak. Sve informacije sa očitanja svih mjernih stanica bit će dostupne na CityOs aplikaciji, izjavio je Adi Operta, predsjednik ove asocijacije.

Mladi iz Bihaća provodit će inicijativu “WeUSK” koja će se po prvi put provoditi u ovom formatu, a želja mladih je da postane tradicionalni program u Unsko-sanskom kantonu. Oni će okupiti mlade entuzijaste i aktiviste iz različitih oblasti na jedno mjesto i educirati ih o početnim koracima kako djelovati u lokalnoj zajednici i kako doprinositi društvu. U budućnosti planiraju mlade koji pokažu posebno interesovanje ili talente za pojedine oblasti usmjeravati na ozbiljniji angažman upravo u tim oblastima kako bi im pomogli u njihovom putu profesionalizacije. Ove godine program će sadržavati dva modula i volonterske akcije, a već po završetku mladi će se okupiti kako bi planirali provođenje inicijative u narednoj godini.
IMG 5276
Sredstva za ove inicijative dodijeljene su u okviru Urgentnog fonda, kojim Institut povremeno raspolaže za podršku postojećim ili novim inicijativama mladih sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Urgentni fond je razvijen uz podršku Ambasade Švedske u BiH.
(mladi.org)