Kanton Sarajevo uvodi akcize na hljeb zbog obnove stanice na Otoci #SJAŠITE

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas jednoglasnu odluku da uvede akcize na hljeb i druga peciva s ciljem finansiranja obnove tramvajske stanice Otoka.
Slikovni rezultat za stanica na Otoci
“U skladu sa porastom broja zaposlenih i povećanjem prihoda stanovništva što zbog online poslovanja što zbog poboljšanja standarda, prinuđeni smo na mjere oporezivanja pekarskih proizvoda” – saopšteno je u odluci Skupštine Kantona.
Prema novim mjerama koje stupaju na snagu večeras, nakon 21:00 u Sarajevu cijena vekne hljeba (400g) biće 3,6 KM, somun (80g) biće 2,25, kifla (40g) biće 1,87 KM, pereci (25g) 1,6 KM, a slani štapići (20g) 1,20 KM.
Novim mjerama za ekonomski oporavak, turistički i privredni rast – prema riječima stručnjaka – Kanton Sarajevo u roku ne dužem od 18 mjeseci obezbijediće potrebna sredstva za finansiranje obnove tramvajske stanice Otoka.
“Ukoliko obnova tramvajske stanice ne bude trajala duže od 24 mjeseca, Javnom kantonalnom preduzeću Gradski saobraćaj biće odobreno i povećanje cijene prevoza za 3,8 KM na svim linijama osim linije broj 1 i linije broj 4” – rekao je za Šatro Info Mensur Špare, viši referent za projiciranje rasta potreba i mogućnosti stanovništva Kantona Sarajevo.
“Mi smo morali ovako. Bolje i jest nego da sam uveli akcize na gorivo i duhan. Em bi to bili protesti sigurno, em bi skočila cijena barela nafte u regiji, pa autobuske karte, pa taksi i to bi sve bilo drastično. Ovako smo barem sigurni da je sve ravnopravno i egalitarno jer svima nam treba ta stanica” – kaže za Šatro Info predlagač mjera koji želi da ostane anoniman.
“Molim da me ne potpisujete da mi se ime me pominje zbog onih što bi se raspravljali a ne razumiju suštinu stvari. Tako proste i jednostavne stvari da o njoj ne treba ni raspravljati. Naime, oni što nemaju kad sami pravit hljeb – oni vala znaju za šta rade” – rekao je predlagač mjera za Šatro Info.
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je takođe zaključak da Upravi za indirektno oporezivanje zabrani uplitanje u interne zakonske odredbe Kantona Sarajevo. “Sve dok su u Banjaluci, nama nemaju šta reći kako ćemo mi i šta ćemo” – tvrdi predlagač.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.