KCUS: Kreirat ćemo listu čekanja za čekanje u redu

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je nakon brojnih izazova i organizacijskih problema zbog pandemije Covid 19 donio odluku da sve svoje kapacitete preusmjeri i prilagodi pacijentima.


Prva od važnih odluka koje su donijeli, odnosi se na liste čekanja, koje će također doživjeti potpunu transformaciju u organizacijskom smislu.
„Nama su pacijenti prioritet. Mi godinama radimo na strategijama i planovima poboljšanja kvaliteta naših usluga. Iako su naši ljekari slabo plaćeni, desetkovani zbog pandemije, mi pokušavamo da izdržimo sve veći proljev, pardon – priliv pacijenata, kako ne bismo bili pregaženi. Stoga smo donijeli odluku da kreiramo novu listu čekanja, koja će se sad popunjavati na našoj web stranici pod nazivom – Lista čekanja za čekanje u redu pred KCUS-om. Tako bismo izbjegli veće redove. Nju je svaki pacijent, građanin, posjetitelj, predsmrtnik dužan popuniti, dati lične podatke o sebi, bližoj i daljoj familiji, priložiti test na koronu, HIV, maligne i benigne kancere, kako bi uz prisustvo oba roditelja mogao eventualno pristupiti našim šalter salama. Tu ih čeka nova procedura“, pojašnjava direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.
Ovih dana svjedočimo scenama velikih redova pred zgradom Kliničkog centra, upravo zbog problema slabije organizacije tokom pandemije korona virusa, ali i neodgovornosti pacijenata, koji zbog težih, ali i lakših dijagnoza i terapija dolaze pred kapiju najveće zdravstvene ustanove u BiH. Stoga su iz Kriznog štaba KCUS-a pozvali građane da ostanu kod kuće, više konzumiraju vitamine, paracetamole.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa: satro.info