KONAČNO: UGLJEVIK DOBIJA MJESTO ZA MLADE

Predstavnici mladih uključeni u Radnu grupu za kreiranje omladinske politike opštine Ugljevik
„Podržat ćemo inicijativu za otvaranje omladinskog centra za mlade u Ugljeviku, a već smo analizirali potencijalne lokacije. Također, predstavnici mladih bit će u Radnoj grupi za kreiranje nove omladinske politike opštine Ugljevik“ – zaključeno je na jučer održanom okruglom stolu kojem su prisustvovali predstavnici opštine Ugljevik i  5 omladinskih organizacija.

Otvaranje omladinskog centra, kreiranje radne grupe za istraživanje potreba mladih opštine Ugljevik, kreiranje nove omladinske politike, pokretanje različitih programa i sadržaja za mlade – samo su neki od zaključaka jučer održanog okruglog stola.
Vanja Zekić, zamjenica načelnika opštine Ugljevik u svom uvodnom obraćanju istakla je da će opština Ugljevik podržati mlade i ponudi im nastavak različitih sadržaja. Radoslav Ostojić, šef kabineta načelnika izrazio zadovoljstvo jer se jučer razgovaralo o potrebama mladih ljudi kao neformalnih grupa, pojedinaca i omladinskih udruženja.
Slaven Divčić, projekt koordinator Centra civilnih inicijativa kazao je da je cilj današnjeg sastanka razgovor o konkretnim inicijativama kojima bi se unaprijedio položaj mladih u Ugljeviku. „Jedna od mogućih inicijativa je  formiranje jedinstvenog centra koji će mladi u Ugljeviku imati u saradnji sa lokalnom upravom u kojem će se okupljati, držati radionice i razgovarati o mogućim projektima, kulturnim i sportskim događajima“- istakao je tom prilikom Slaven Divčić.

U skladu sa diskusijom, izneseni argumenti i doneseni zaključci će biti uključeni u građansku inicijativu koja će u narednom periodu biti upućena nadležnim opštinskim organima.
Prisutni su razgovarali i o ispunjenju ciljeva protekle omladinske politike, kao i o trenutnim problemima mladih u opštini Ugljevik kroz oblasti zapošljivosti mladih, aktivnog učešće mladih, mogućnosti za kvalitetno slobodno vrijeme mladih.
Sastanku su također prisustvovali Duško Vićić, sekretar Skupštine Opštine Uljevik, Spasenija Mirković, šef odsjeka za društvene djelatnosti, kao i predstavnici Srednjoškolskog centra  “Mihailo Petrovic Alas”, Omladinske banke Ugljevik, Svetosavske omladinske zajednice Ugljevika, Centra mladih, Humanitarnog udruženje opštine Ugljevik.

(lookalno.ba)