LJETO U BiH- Čvrsnica i Blidinje i za početnike planinare i bicikliste

Pandemija koronavirusa poremetila je cijeli svijet pa je tako utjecala i na turizam. Otkazana su putovanja, uvedene zabrane ulaska u države, otežani uslovi ulaska, pa su planirani godišnji odmori na moru i na drugim destinacijama otkazani. No, mnogi su alternativu pronašli u brojnim turističkim atrakcijama u BiH. Rijeke, jezera, bh. more u Neumu, samo su dio onoga što možete posjetiti u svojoj državi.


Kako nas savjetuju i infektolozi i doktori zbog koronavirusa potrebno je preventivno djelovati te jačati imunitet na sve moguće načine. Jedan od njih je boravak na planinama, čistom zraku (kisik, ozon) kao i na suncu (D vitamin). U BiH postoje mnogobrojne planine koje možete posjetiti. Za one koji nisu baš česti posjetioci i nemaju adekvatnu opremu ni fizičku spremu za penjanje preporučujemo Čvrsnicu. Čvrsnica je jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine i ujedno je sa najvećim vrhom u Hercegovini (Pločno 2.228 nm). Čvrsnica se nalazi u tri općine u BiH Posušje, Jablanica i Mostar, a također je i sastavni dio Parka prirode Blidinje.
Zbog neobične ljepote njenog prirodnog okoliša redovno je odredište planinara iz zemlje i cijele regije. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i nešto niža Vran-planina (2.074m). Staza na 1860 m nadmorske visine račva za Hajdučka vrata, planinski dom Vilinac i vrh Veliki Vilinac. Hajdučka vrata (2000m) nalaze se na istočnom dijelu Čvrsnice. Otprilike sat vremena hoda od Velikog Vilinca. To je prirodni fenomen neopisive ljepote. Hajdučka vrata su vijekovima stvarali prirodni uslovi na tom mjestu. U biti, to je prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Hajdučka vrata
Park Prirode Blidinje je jedno od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine. Prostire se na području od 358 kilometara kvadratnih na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških osobina, bogatstva flore i faune, te prekrasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života. Bilo da tražite mjesto za relaksaciju na svježem planinskom zraku ili ste više za neku avanturističku turu – Park Prirode Blidinje je idealno mjesto. Zbog svojih geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, te prekrasne i netaknute prirode, 24.03.1995. godine ovo područje je proglašeno parkom prirode. Na ovom jedinstvenom području do sada je evidentirano oko 1.500 različitih biljnih vrsta, od čega su više od 200 endemske, reliktne i subendemske. Park prirode Blidinje je poznat i kao najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike. Zbog pristupačnosti terena područje i Čvrsnice i Blidinja pogodno je za biciklizam. Ruta je prilagođena rekreativcima, te prolazi kroz neke od najzanimljivijih lokaliteta u Parku, poput Masne Luke, Badnja, nekropole stećaka te Blidinjskog jezera.

Za jednodnevnu planinarsku turu za planinare početnike je potrebno: ruksak (25-35 litara), obuća – planinarske čizme (gojzerice) /cipele primjerene za teren, odjeća prilagođena vremenskim uslovima (izbjegavati pamučnu odjeću), rezervna odjeća za presvlačenje, šešir ili zaštita za glavu. Hrana i voda: Dovoljn količinu hrane za cijeli dan (slano i slatko), 2 litra vode (po potrebi i više. Može se ponijeti i sok ili čaj, ali izbjegavati alkohol i gazirana pića).
Dodaci:
Planinarski štapovi, baterija, šibice, prva pomoć, nož, zviždaljka, krema protiv insekata, krema za sunčanje, naočale za sunce, kompas, mapa ili GPS.Za one koji ne bi išli daleko od kuće možete posjetiti neku od lokalnih planina oko mjesta stanovanja. U Sarajevu je povoljna situacija jer su u neposrednoj blizini četiri planine Bjelašnica, Igman, Trebević, Jahorina. U svakom slučaju boravak u prirodi povoljno će utjecati na vaš organizam i imunitet te preporučujemo da to bude vaš redovni ritual i nakon završetka ljeta.
Izvor:nap.ba

Posljednji postovi