Migranti se vraćaju nazad iz BiH

Granična policija BiH jutros je objavila informaciju da se nalazi ogroman broj migranata na istočnim i južnim izlazima iz naše zemlje. Ova informacija ne bi šokirala da se odnosi na to da migranti žele ući u Bosnu i Hercegovinu, ovoga puta veliki broj njih želi da izađe i zaputi se kućama. Naš reporter iz okoline Foče, Dragutin Diktafon se odmah zaputio prema graničnom prelazu Šćepan polje kako bi se uvjerio u istinitost ovih informacija. Migranti su rado pristali da daju izjave i da pojasne zbog čega se vraćaju nazad.
Резултат слика за migranti
“Ja dolazim iz Sirije, zaputio sam se prema Evropi prije nešto više od godinu dana, kako bih potražio bolji život negdje na zapadu. Pokušao sam doći do Njemačke, ali nisam uspio, stigao sam u Bosnu i Hercegovinu prije nekih pet mjeseci i od tada sam tu. Na početku sam mislio da je dobro što sam završio ovdje, ali sad tek vidim da sam napravio veliku grešku što nisam uspio preći granicu. Probao sam sve, ali mi nisu dozvolili da uđem u Hrvatsku i nastavim svoj put dalje, čak su me tri puta deportovali nakon što sam ilegalno prešao kroz šumu. Sada nemam druge opcije nego da se vratim nazad, ovdje sigurno neću ostati”, objašnjava Mahmot El Sahari, izbjeglica iz Sirije.
On dodaje da se bolje vratiti u zemlju u kojoj se rat privodi kraju, nego da boravi u nekoj u kojoj tek treba da počne.
“Dole se stvari polako vraćaju u normalno stanje. Ovdje sve miriše na predratno stanje. Evo ja koji ne znam bosanski i ne čitam portale, vidim da nešto nije uredu. Ljudi izgledaju kao da se spremaju za rat, kao da su jedva željni krvi i klanja. Ja tu ne želim da boravim, ponovo mi se ne preživljava predratno, a kamoli ratno stanje. Dole je barem rat pri kraju, te znam da će svanuti dan u kojem ću moći da živim kao čovjek. Ovdje za takav scenarij izgleda ne postoji šansa. Idem nazad kući”, dodao je Mahmot.
Grupa od nekih 1.000 migranata se trenutno nalazi na granici, gdje ubjeđuju policiju Crne Gore da ne žele ostati unutar te zemlje, već da se planiraju zaputiti nazad. Kažu da ih Balkan i Evropa generalno više ne zanima, te da je bolje da grade svoje zemlje ispočetka.
Napomena: Naglašavamo da ovo nisu stvarni događaji, već da je u pitanju satira.
Preuzeto: https://satro.info/

Posljednji postovi