Napisana Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Nakon što je osmišljena „Metodologija za izradu Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju”, u okviru  inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“ koju provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i uz finansijsku podršku Evropske unije, kreiran je dokument “Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju”.
Povelja o ljudskim pravima u privrednom sektoru
Poveljom o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, kompanije u BiH javno iskazuju svoju opredijeljenost za poštivanje i zaštitu ljudskih prava. U Povelji je istaknuto da se kompanije vode važećim propisima u BiH i odredbama najznačajnijih međunarodnih dokumenata u oblasti poštivanja i zaštite ljudskih prava, prvenstveno Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.
Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.
U narednom periodu Institut za razvoj mladih KULT, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, će dostaviti Povelju kompanijama, kako bi što veći broj njih potpisao Povelju, držeći je za posebnu vrijednost svoje kompanije.
Metodologiju za izradu Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju i Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, a više informacije o inicijativi možete pogledati OVDJE.
(mladi.org)

Posljednji postovi