Nataša Tomić: UG „eTrafika.net“ – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Natašu Tomić, koja nam dolazi iz eTrafika.net.

Nataša Tomić ima 25 godina, po struci je diplomirani inženjer poljoprivrede za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj, a  trenutno završava master studije iz oblasti agrobiznisa. Zaposlena je kao novinarka na portalu „eTrafika.net“, sarađuje i sa portalom Agroklub, također volontira u nekoliko udruženja od kojih ističe IAESTE BiH.
Zaljubljenica je u putovanja, latino muziku i plesove. Trenutno uči da pleše kubansku salsu i uživa u čitanju dobrih knjiga.
UG „eTrafika.net“ je portal koji je fokusiran na izvještavanje o ljudskim pravima, marginalizovanim grupama korupciji i drugim anomalijama našeg društva, a organizuje i  obuke za mlade iz oblasti online novinarstva i novinarske fotografije.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Na CAT DIGITALNU AKADEMIJU sam se prijavila jer me digitalni svijet, marketing, društvene mreže jako zanimaju, i smatram da je sve ovo važno ne samo za kompanije već i za udruženja i neprofitne organizacije. Prventsveno, motivacija mi je želja da naučim nešto novo.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Prednosti online aktivizma su mnogobrojne. To je prilika da se poruka pošalje veoma brzo i jednostavno velikom broju ljudi. Smatram da je online način komuniciranja zaista efikasan, brz ijeftin i da može dati odgovarajuće rezultate ukoliko se pravilno primjenjuje. Rekla bih da mane ne postoje, samo je potrebno korisiti online svijet na pravi način. Ipak postoje određene prepreke od kojih bih najviše idvojila to što upućena poruka u velikom broju slučajeva ostane samo to –  poruka, bez neke konkretne akcije koja se poduzima da se određeni problem riješi.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Moja poruka mladima je da razmišljaju svojom glavom, koriste svoje oči i da ne dozvole da ih drugi truju mržnjom, predrasudama i negativnim emocijama.”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!