Neprocjenjive priče: Suad Murselović

Nastavljamo dalje s pričama o volonterima i volonterkama u Bosni i Hercegovini koje nas, ovoga puta,  vode na sjeveroistok Bosne i Hercegovine, tačnije u Brčko kod Suada Murselovića. Suad je rođen u Brčkom, dok je osnovnu i srednju školu završio u Tuzli. Nakon završene Gimnazije „Meša Selimović“, odlučio se za pravne nauke i upisao Pravni fakultet Univrziteta u Tuzli. Trenutno volontira u Bravo Asocijaciji i pomaže kao mentor drugim volonterima i volonterkama.

Sjećam se još da sam u 5. razredu osnovne škole bio izabran od strane nastavnice biologije da budem markirant na takmičenju Crvenog križa koje se tada održavalo u Univrezitetskoj dvorani u Tuzli. Nisam baš tačno znao šta treba da radim, ali je radoznalost nadjačala razum, ako smijem tako da kažem. Tako sam zakoračio u svijet volonterizma i na moju veliku radost još uvijek volontiram i nemam namjeru da prestanem.

U sklopu svog volonterskog angažmana Suad je imao priliku da posjeti i neka mjesta van granica Bosne i Hercegovine zahvaljujući EVS i Erasmus+ programima.
„Moje najdraže volontersko iskustvo je Long term program EVS-a u Španiji, gdje sam imao priliku posjetiti grad Logrono i regiju La Rioja. Mogao bih vam satima i danima pričati o Španiji i Logronu, ali bojim se da nemam dovoljno prostora za takvo što. Neprocjenjivo je imati priliku da živite, radite i učite u jednom potpuno drugačijem okruženju u odnosu na ono u kome ste rođeni ili odrasli. Upoznavanje nove kulture, običaja, jezika i spoznaja da se život može živjeti na potpuno drugačiji, mnogo ljepši i zanimljiviji način je za mene bila presudna.”
Suad smatra da pojedinac nikada ne može završiti s obrazovanjem jer je obrazovanje proces koji traje cijeli život. Vremena i okolnosti se mijenjaju, zato je vrlo važno da uložimo dodatno vrijeme i energiju u edukaciju kako bi zadržali korak s vremenom.

Vrijeme. Najviše što možete učiniti za nekoga jeste pokloniti mu svoje vrijeme. Kada volontirate vi ustvari poklanjate dio svog života, poklanjate svoje vrijeme nekome i ne očekujete ništa zauzvrat. No, s druge strane, tamo negdje, postoje i drugi ljudi i drugi volonteri, njih desetine, koji dijele istu viziju kao i vi, a svoje vrijeme poklanjaju upravo vama.

 Mnoge lekcije se mogu naučiti kroz volontiranje. Potrebno se osvrnuti na ljude i svijet oko sebe, jer su prilike svuda oko nas ističe Suad.

„Najbolje što možete učiniti za sebe jeste da si date priliku da učite, putujete, stičete nova iskustva i nova poznanstva. Nije baš svo znanje zapisano u knjigama, nešto se može naučiti i kada se otisnemo iz poznatog okruženja i sigurne luke u potpuno nepoznato. Volontiranje je jedna od rijetkih prilika koja vam to može pružiti.”
Na pitanje: „Gdje vidiš sebe za nekoliko godina?“, Suad je kratko odgovorio:

Vidim se tu, u Bosni i Hercegovini, jer se osjećam da sam baš tamo gdje trebam da budem.

Suad je još jednom, za kraj, naglasio koliko genijalne mlade ljude ima Bosna i Hercegovina i kako on to kaže:

Ne treba njima poruka, mladima samo treba pružiti priliku da pokažu koliko mogu, znaju i žele.

Program „Europske snage solidarnosti“ temelji se na postignućima više od 25 godina europskih programa na polju mladih i solidarnosti, posebno na uspjehu Europskog volonterskog servisa, na inicijativi „EU Aid Volunteers“ i na aktivnostima realizovanim u okviru programa „Europske snage solidarnosti“ u periodu od 2018 do 2020 godine. Učešće u ovim projektima mobilnosti poticajno je iskustvo koje jača samopouzdanje kod mladih i omogućava razvoj vještina i kopetencija, uz doprinos razvoju zajednice. Mladi koji žele učestvovati u aktivnostima ovog programa trebaju se registrovati na portalu Europskih snaga solidarnosti.
U duhu promocije volontiranja i podrške koje volontiranje daje našem društvu, kao prilike za osobni razvoj i razvoj zajednice Institut za razvoj mladih KULT i UN Volonteri u BiH donose seriju priča volonterima i volontiranju u Bosni i Hercegovini. #toghetherwecan
(mladi.org)