Novalić: “Odlučni smo da od hidrocentrala zaštitimo preostale dvije rijeke i tri potoka” #SJAŠITE

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je nakon sastanka s predstavnicima ekoloških udruženja i Koalicije za zaštitu rijeka u BiH istakao da će se vlada na čijem je čelu, ali i ostali nivoi vlasti, snažno zalagati da sačuvaju cijelo vodno bogatstvo koje do sada nije uništeno izgradnjom mini hidrocentrala.
https://storage.radiosarajevo.ba/image/556427/1180x732/Novalic_Dicpario_oktobar2020_epaefe.jpg
„Ja ne znam otkud nama tolike hidrocentrale u državi. Sve te jadne rijeke, potoci, brzaci, vodopadi, sve je to uništeno djelovanjem šake pojedinaca i ljudi na vlasti. Zaista je nedopustivo da uništavamo naše prirodno bogatstvo, ono čega najviše imamo, i čime bismo se trebali ponositi, i šta bismo trebali ljubomorno čuvati, dok mnogi u svijetu danas nemaju čiste i pitke vode. Odlučni smo da od hidrocentrala zaštitimo preostale dvije rijeke i tri potoka“, rekao je Novalić.
Nakon što je citiran od strane Leonarda DiCaprija, Novalić je rekao da će u narednom periodu više pričati o ekologiji i zagovarati borbu protiv uništenja okoliša. Potvrdio je i da aktivno radi na izradi scenarija za Hollywood na temu sve popularnijeg postapokaliptičnog žanra u svijetu.
„Ja sam nakon tog već čuvenog citata dobio posebnu energiju i želju da se malo više aktiviram, jer vidim da je to plus, i politički i aktivistički, sva ta zaštita okoliša, klimatske promjene, Greta Thunberg i ostalo. U nadi da ću dobiti jasniji uvid u trenutno stanje poslao sam ekipu da to malo obiđe i snimi, i vidio da tu ima materijala za minimum jedan dobar postapokaliptični film, plus jedan nastavak, a vjerujem da moj dobar prijatelj DiCaprio može to i produkcijski i finansijski pogurati“, smatra Novalić.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.