Zbog nedostatka novca, Federacija BiH će kupiti polovne vakcine #SJAŠITE

Prije nekoliko dana je procurila vijest da Vlada Federacije BiH nema dovoljno sredstava za kupovinu vakcina, a ove navode su danas potvrdili ekskluzivno i za naš portal. Premijer Vlade FBiH je rekao da nema novaca, ali da ima rješenje.
TIP.ba | Video: Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH
“Činjenica da novca trenutno nemamo za kupovinu vakcina. Imali smo nekih neplanskih troškova, malo smo obnavljali vozni park, prebacivali iz federalnog budžeta u kantonalne, i tu smo imali ogromne gubitke. Pandemija nas je sve poremetila, a novi Passati su nezamislivo skupi, ali smo ih morali uzeti. Dakle, nemamo dovoljno sredstava za kupovinu novih vakcina, ali mi ne bi bili mi da nismo dosjetljivi i mudri”, kaže pametnica Fadil Novalić.
Vlada Federacije BiH će poslati upiti zemljama poput Njemačke, Rusije, SAD-a i Kine, da im po povoljnijoj cijeni prodaju polovne vakcine nakon upotrebe.
“Ono malo na dnu što ostane u ampulama ćemo otkupljivati po sniženoj cijeni od 25% od pune vrijednosti vakcine. Ne samo da ćemo jeftinije proći, već ćemo realno dobiti i najjaču vakcinu na svijetu, jer ćemo ostatke iz svih vakcina kombinovati i davati građanima. Tako da će neko primiti mješavinu ruske, američke ili neke treće vakcine, dok će neki s druge strane dobiti neku drugu kombinaciju vakcina. Ima da postanemo svi kao Hulk nakon vakcinisanja”, dodaje Novalić.
Ono što će se morati ispoštovati, s obzirom na to da će RS i FBiH zajedno naručiti ove otpatke, u RS-u će svaka vakcina morati imati procenat ruske.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.