Održan Forum “Towards Collaborative Practice“ o socijalnim inovacijama i socijalnoj inkluziji

U periodu od 28. do 30. septembra 2020. godine održan je Forum “Towards Collaborative Practice“ o socijalnim inovacijama i socijalnoj inkluziji u organizaciji Youth Board of Cyprus putem Zoom platforme. TCP Forum predstavlja međusektorski događaj koji istražuje potencijal rada s mladima i inicijative Erasmus+ za poticanje socijalnog preduzetništva i socijalnih inovacija među mladima.
TCP Kipar 2
Ovogodišnji TCP Forum u online verziji bio je prilika za raspravu o budućim putevima za socijalne inovacije i o tome kako može potaknuti socijalnu inkluziju, uključujući se istovremeno u teme poput digitalne tehnologije i preduzetništva za inkluziju, žensko preduzetništvo, integracije migranta i multikulturalnost. Budući da su koncepti socijalnih inovacija, a time i socijalnog preduzetništva, prilično “novi” i nisu opsežno istraženi koncepti, ovaj online Forum okupio je širok spektar profesionalaca koji predstavljaju različita polja tržišta i društva, gdje su razmijenili svoja iskustva, prakse i vizije.
Nadalje, Forum je poslužio kao platforma za razvoj mreže profesionalaca koji rade na socijalnim inovacijama i služit će kao referentna tačka za daljnji razvoj na tim područjima i olakšati njihovu saradnju na državnom, regionalnom i evropskom nivou.
Predstavljene su brojne ideje, alati i dobre prakse, ​​kroz relevantne prezentacije, diskusiju i interaktivne radionice putem Zoom platforme. Forum takođe podržava uspostavljanje buduće saradnje među učesnicima za provođenje inovativnih projekata i inicijativa u okviru programa Erasmus+.
Neki od ciljeva Foruma bili su podizanje svijesti i promoviranje dimenzije socijalne uključenosti u okviru politika i praksi za socijalne inovacije, koristiti socijalno preduzetništvo, socijalne inovacije i neformalno učenje kao način poticanja i omogućavanja mladim ljudima da održe svoje preduzetničke životne vještine, potaknuti kreativnost, inovativnost, sudjelovanje, solidarnost, raznolikost i socijalnu inkluziju mladih.
Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT učestvovala je na Forumu kao član Regionalne konsultativne grupe za zapošljavanje i preduzetništvo mladih na Zapadnom Balkanu, u okviru Erasmus+ Youth@Work Strateškog partnerstva za zapošljavanje i preduzetništvo.
(mladi.org)