Zajednička inicijativa mladih Ugljevika i Sapne “Zajedno za Majevicu” krenula u realizaciju

U Ugljeviku kao što je i najavljeno po programu, u Centru za kulturu, Udruženje građana “Korijeni” Ugljevik u saradnji sa u Opštinskim udruženjem mladih “Korak” iz Sapne, a uz podršku Instituta za razvoj mladih “KULT” iz Sarajeva započelo realizaciju međulokalne građanske inicijative pod nazivom “Zajedno za Majevicu.” Riječ je o INICIJATIVI ZA UREĐENJE MAJEVIČKIH JEZERA.
Free Photo | Female african-american speaker giving presentation in hall at  university workshop
U okviru plana aktivnosti nakon pozdravne riječi organizatora, prisutni su imali priliku da odslušaju predavanje na teme:

  • O ljudskim pravima uopšteno, prava i položaju mladih u BiH
  • Ugroženost osnovnih ljudskih prava i sloboda mlade populacije u BiH – diskriminacija i nasilje među mladima
  • Šta možete uraditi za sebe – omladinski aktivizam u BiH
  • Gledajmo očima ljudskih prava, uz lično izlaganje životne priče jednog mladog aktiviste, uz interaktivni deo izuzetnog predavača Jelene Manojlović, asistenta na pravnom fakultetu univerziteta „Sinergija“ u Bijeljini.

Predsjednica udruženja mladih „Korak“ iz Sapne Anisa Mahmutović je na pitanje kako vidi položaj mladih u društvu u BiH odgovorila:
“Pa ne vidim ga najbolje baš, ne smatram da nam pružaju mogućnosti onoliko koliko zaslužujemo. Vidimo često na terenu otpor starijih generacija prema mladima. Kao da se to njihovo obrazovanje podcjenjuje, kao da se to “iskustvo” stavlja ispred obrazovanja i usavršavanja u koje svi mi mnogo ulažemo u ovim godinama i trudimo se doprinijeti zajednici”.
U okviru programa i održanih aktivnosti organizovana su i predavanja na temu „Zaštita postojećih lokalnih jezera“ i „Održivi razvoj prirodnih potencijala“ profesora geografije Ružice Simić Vajić.
Na kraju današnjih aktivnosti organizovan je zajednički ručak za sve goste i učesnike.
Nakon edukativne radionice predviđene su do kraja godine, još dvije aktivnosti i to: uređenje lokacija/prostora za odmor pored jezera Mezgraja u MZ Mezgraja, opština Ugljevik i u MZ Rastošnica, opština Sapna te postavljanje po 4 (četiri) kompleta stolova i klupa na svakoj od lokacija.
(ntv.ba)