Polaznica Osnovne obuke službenika/ca za mlade pokrenula inicijativu za ponovno formiranje Vijeća mladih grada Cazina

Merima Kapić, uposlenica Gradske uprave Cazin, jedna je polaznica ovogodišnje Osnove obuke službenika/ca za mlade koju organizira Institut za razvoj mladih KULT.
Zahvaljujući znanju i vještinama koje je stekla tokom četiri održana modula obuke, Merima je pokrenula inicijativu za ponovno formiranje Vijeća mladih grada Cazina, krovnog tijela za mlade sa područja ove lokalne zajednice. Naime, kako Merima navodi, Vijeće mladih grada Cazina je formirano 2012. godine, međutim već duže od tri godine nije aktivno, obzirom da je većina članova uključenih u rad Vijeća napustila Bosnu i Hercegovinu.
IMG 7524 min

-Trenutno nam nedostaje Vijeće kao predstavnik mladih u gradu, kako bi nam ukazali na to čime su mladi nezadovoljni i koje su njihove potrebe. Mišljenja smo da mladi u Gradskoj upravi imaju iskrenog saradnika, jer je Grad Cazin i ranije podržavao svaku njihovu ideju i inicijativu, ali uvijek može bolje, navodi Merima.

Sa njenim navodima slažu se i predstavnici omladinskih udruženja „Mlade nade“, „Krivaja u srcu“ i „Stina“, kao i kolege iz Gradske uprave Cazin, te su na zajednički održanom sastanku dogovorili naredne korake kako bi neaktivno Vijeće mladih grada Cazina izbrisali iz registra udruženja i formirali novo. Na taj način će grad Cazin dobiti predstavnika mladih s kojim će moći razgovarati o stvarnim potrebama mladih, njihovim interesima, problemima, odnosno o njihovom položaju u društvu.
Sve ovo, tvrdi Merima, bilo bi znatno teže da trenutno ne pohađa Osnovnu obuku službenika/ca za mlade.

-Na obuku sam došla sa predznanjem o Zakonu o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, ali tokom obuke smo naučila kako izgleda praktična primjena Zakona, koja je uloga državnog službenika/ce za mlade, odnosno da je on/ona poveznica između mladih i omladinskih organizacija i lokalne samouprave. Moduli su sastavljeni od teorijskog, grupnog i individualnog rada što je za svaku pohvalu, jer nas, polaznike/ce obuke na neki način “tjera“ da razmišljamo i budemo aktivni tokom iste. Svakim okončanim modulom se povećavalo i naše znanje o omladinskoj politici u lokalnim zajednicama, a time se stvarala i jača želja da na tom planu u našoj zajednici bolje radimo i djelujemo, dodaje.

Merima planira i u budućnosti raditi s mladima na poboljšanju njihovog položaja, jer smatra da je to od iznimne važnosti za razvoj zajednice u kojoj djeluju, ali i za svakog mladog čovjeka s kojim radi.
Institut za razvoj mladih KULT već dugi niz godina organizira i provodi programe obuke službenika/ca za mlade i certificiranje službenika/ca koji se bave radom sa mladima u gradskim, opštinskim/općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji se održavaju u periodu od juna do decembra 2020. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodjela certifikata uspješnim polaznicima/ama bit će upriličena u decembru ove godine.
Ovogodišnju obuku pohađa 17 službenika i službenica za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, a provodi se uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta.
(mladi.org)