Počela registracija za utrku “Race for the Cure”, ove godine održat će se online

Iako je prethodnih godina utrka “Race for the Cure” okupljala na hiljade građana, ove godine će se upriličiti na jedan novi, digitalni način.Naime, pandemija koronavirusa organizatore mnogih, pa tako i ovog humanitarnog događaja inspirisala je na kreativnost i snalažljivost, stoga će se trka, odnosno šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” 25., 26., i 27. septembra održati online.


Pokrenuta je globalna digitalna platforma na dvadeset svjetskih jezika na kojoj se ljudi širom Evrope i svijeta povezuju putem online registracije za šetnju ili trku u svom gradu, naselju, ili u lokalnoj zajednici. Učešćem u digitalnoj “Race for the Cure”, građani će pomoći oboljelima od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava, ali i ukazivati na postojanost i raširenost ovog oboljenja.Ovaj najveći evropski sportski događaj ima za cilj uključivanje više od 500.000 učesnika, a samo u Sarajevu prošle godine okupio je oko 9.000 građana. S obzirom na to da, usljed epidemiološke situacije okupljanje građana ove godine nije moguće, organizatori pozivaju na registraciju, odnosno pružanje podrške ženama koje boluju od karcinoma dojke, te da zadnji vikend u septembru, u skladu sa svojim mogućnostima i epidemiološkim mjerama simbolično trčite ili šetate u svom naselju, šetalištu, parku

Trka odnosno šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja. U Evropi, zahvaljujući “Race for the Cure” organizacije koje pružaju podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke prikupljaju sredstva i podižu svijest o ovom oboljenju. Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom na to da svake godine u Evropi bude dijagnosticirano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život. Donacija ili registracija na platformi www.raceforthecure.eu koštat će 10 konvertibilnih maraka, a tim simboličnim iznosom postajete dijelom digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi tradicionalni događaj Race for the Cure u Bosni i Hercegovini te nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama.
Izvor:klix