Podržane nove ideje za izgradnju mira

Kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost odobreni su mali grantovi u vrijednosti od 300.000 KM koji će  doprinositi izgradnji mira i povjerenja. U narednom periodu bit će realizovan 41 projektni prijedlog organizacija mladih, neformalnih grupa i organizacija civilnog društva iz više od 30 zajednica u kojima se provodi projekat PRO-Budućnost.

„Bio je pravi izazov izabrati najbolje među više od 200 odličnih prijedloga, ali istovremeno je i veliko ohrabrenje vidjeti da imamo toliko kreativnih mladih ljudi u državi koji su spremni da se angažuju i unaprijede život u svojim zajednicama. Jako smo sretni što dio njih možemo podržati“, kazala je Nera Haljevac iz PRO-Budućnosti.

Bespovratna sredstva za inicijative koje doprinose procesu pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH, zagovaraju za mir i kolektivnu viziju za stabilnu budućnost i povezuju lokalne zajednice, osigurana su, u kontinuitetu, kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, putem javnih poziva za male grantove.

Kao i uvijek do sada, mladi kreativci su osmislili najmaštovitije načine kako će se kroz edukaciju, kulturu, sport, religiju, umjetnost i ekologiju povezati sa vršnjacima, kako će zajedno raditi na poboljšanju uslova za mlade, te jačati međusobno povjerenje.

I ove godine će graditi mir na sportskim terenima, spuštati se i veslati prelijepim bosanskohercegovačkim rijekama i jezerima, organizovati omladinske kampove, učiti o zdravom načinu života i kako brinuti o okolini, a na daskama koje život znače problematizirati neka od glavnih društvenih pitanja i pozivati na rješenja.

„Iako je većinom riječ o jako mladim ljudima, njihove ideje su zrele i orijentisane na edukaciju i na aktuelna pitanja poput brige o zdravlju, brige o okolišu, prevencija nasilja, te kako se nositi sa posljedicama pandemije. Projekti koje smo odabrali puni su pozitivne energije, života i svježine i jedva čekamo da vidimo njihovu realizaciju“, kazala je Emina Trnka iz Instituta za razvoj mladih KULT, koji zajedno sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS) implementira program malih grantova.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost u više od 70 lokalnih zajednica širom BiH provodi CRS u saradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).

Više o dodijeljenim grantovima OVDJE.

(pro-buducnost.ba)