Pogledajte kako izgleda kada kuću gradi 3D printer

Budućnost građevinske industrije možda više neće zavisiti od toga ima li na tržištu dovoljno kvalifikovanih radnika ili ne, jer bi zidare mogli zamijeniti 3D printeri.


Kako bi to izgledalo, pokazali su u belgijskoj građevinskoj kompaniji Kamp C, koja je vlasnik najvećeg 3D printera u Evropi. Printer je, koristeći posebnu mješavinu betona, uspio isprintati kuću na sprat, i to u relativno kratkom periodu. Do sad su pomoću 3D printera bile građene prizemnice u sklopu različitih projekata širom svijeta, ali ovo je prvi put da je pomoću 3D printera isprintana spratnica.

Konačni rezultat je kuća veličine 90 kvadratnih metara, koja je dovoljno velika za stanovanje, a napravljena je brže i jeftinije od klasične kuće.– Materijal je tri puta snažniji od onog koji se koristi u konvencionalnoj gradnji kuće, a smanjena je i količina armiranog željeza koja se obično koristi. Printanjem pomoću 3D printera, procjenjujemo da smo uštedjeli 60% na materijalu, vremenu i ukupnom budžetu – istakla je voditeljica projekta Marijke Aerts.

Radi se o evropskom projektu C3PO koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. 3D printanje neće tako brzo postati norma u građevinarstvu. Ovaj primjer napravljen je kako bi se pokazalo šta je sve moguće napraviti i šta bi se sve moglo napraviti u budućnosti.
Izvor:avaz