Prekida se vakcinacija u Kantonu Sarajevo, jer je Srbija ponovo otvorila granice #odgovornost

Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji s kriznim štabom, odlučila je prekinuti proces vakcinacije ovom kantonu. Razlog tome je mogućnost odlaska naših građana u susjednu Srbiju na vakcinaciju.

“Kada je predsjednik Aleksandar Vučić javno objelodanio da svi građani naše zemlje mogu otići na vakcinaciju, bez obzira kada i o kojoj vakcini je riječ, počeli smo razmatrati opciju da li da prekinemo nabavku i proces vakcinacije u našem kantonu. Nekoliko sedmica smo pregovarali o toj opciji i u konačnici smo se usaglasili oko toga da je zaista bespotreban trošak sada imati centre za vakcinaciju, kada se možemo vakcinisati preko granice”, kaže član Kriznog štaba KS Arman Šarkić.
Šarkić ističe da sredstva koja su izdvojena za sami operativni i nabavni dio, dovoljna da poklope trenutnu ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo uslijed pandemije.
“Budimo realni, nema logike da bacamo enormne količine novca na sam proces vakcinacije, kada ćemo prije ili kasnije svi otići u Srbiju na vakcinu. Bolje da taj novac uložimo u razvojne projekte, da damo mladima poticaj, mogućnosti da razvijaju startupe, razvijamo svoj svemirski program, izgradimo Sarajevo na vodi, otvorimo najveći IT hub u Evropi, i slične kreativne ideje koje možemo da namišljamo s tim novcem koji je u budžetu”, kaže premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.
Kako bi namakla još koji dinar, Vlada KS je putem popularne platforme OLX, odlučila rasprodati svu moguću tehničku aparaturu koja se trenutno nalazi u Zetri za potrebe same vakcinacije.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.