Priča o uspješnoj ženi – Edini Dizdarević (VIDEO)

Direktorica, trenerica, plesni koreograf, međunarodna sutkinja, aktivistica…

Priču o uspješnoj ženi, Edini Dizdarević, pripremamo od početka ove školske godine u čemu nas je prekinula pandemija, ali smo ipak pripremili poprilično dosta planiranih kadrova. Međutim, nismo očekivali da ćemo priču raditi u vrijeme pandemije i pod „punom ratnom opremom“, a pri tom u dvorištu njene porodične kuće. Stjecajem okolnosti radili smo i na jakom vjetru tako da su nam pojedini kadrovi pomalo sumorni, koji, nadamo se, kod naših vjernih čitateljki i čitalaca, neće pokvariti ovu našu lijepu priču.

Pandemija koronavirusa – distanca: Edina Dizdarević, Lajla Žalić – volonterka i Esad Šabanagić – snimatelj!

Edina Dizdarević je u svemu precizna i pedantna pa je takva i za vrijeme samoizolacije na koju se striktno opredijelila…stoga je priča mogla biti realizirana u opisanim uslovima, a što u konačnici i nije loše, pogotovo za mene, koja sam po prvi puta u ulozi novinarke kao volonterka na jednom zahtjevnom profesionalnom zadatku, i to ni manje ni više, u kojem razgovaram sa mojoj nastavnicom iz osnovne škole…

Edina Dizdarević je Kladušanka, rodom iz Bosanske Krupe a važi za jednu od uspješnijih žena u Velikoj Kladuši. Kaže da je na ovaj životni put pokrenula ljubav, s obzirom da je svog muža upoznala u Velikoj Kladuši, tako da je jedna skromna Krupljanka postala jedna prepoznatljiva Kladušanka… Edina osim što je aktuelna direktorica Javne ustanove Osnovna škola „25. novembar“, direktorica je Sportsko-plesnog kluba „Gloria“ u Velikoj Kladuši. Vrijedna je aktivistica na svim poljima u kojima su u pitanju djeca i mladi, a ono što je njezina strast jesu obrazovanje i pomenuta djeca.
Kao jednoj skromnoj osobi, bilo joj je teško govoriti o sebi, a posebno govoriti kao uspješnoj ženi. Rekla nam je da se ne smatra posebnom i uspješnom, već da radi svoj posao onako kako misli da treba. Savjesno, predano i sa puno ljubavi. Njena vrlina jesu uprnost i tvrdoglavost, te kao takva nikad ne odustaje od svojih ciljeva. Ona je očigledni primjer žene koja zna šta hoće i kako to ostvariti. Baš po tim osobinama poznata je ne samo u Velikoj Kladuši, već i širom Unsko-sanskog kantona.
-Ljubav je pokretač svega i motivacija koja je svima potrebna, kazala nam je Edina odgovarajući na pitanje kako postati uspješna žena. Ipak, ne krije, njena najveća su djeca i obrazovanju, a potom ples i ponovo djeca.

Kao direktorica Javne ustanove Osnovna škola „25. novembar“ Edina je pokrenula malu revoluciju i znanja i izgleda škole, ali i sigurnosti samih učenika. Ova škola uvijek je važila za jednu ljepoticu u znanju i izgledu, a nekoliko godina proglašavana je za najbolju u Unsko-sanskom kantonu, ali kako Edina kaže uvijek može bolje. Prije početka ove školske godine, uređene su sve prostorije i radni prostor, ali i dvorište ove škole, obnovljeni su sanitarni čvorovi, a škola je dobila i ogradu kao zaštitu koja je proizišla iz problema ulaska migranata u dvorište ali i u unutrašnjost škole, kao i videonadzor sa alarmom. Promjene idu i u pravcu izvođenja nastavnog procesa kao i u vannastavnim aktivnostima.

Direktorica neprekidno radi na motivisanju učenika, pa im daje izazove, na primjer da sakupe određeni broj petica pa ih ona negdje vodi, ili izazov zdrave ishrane i slično. Sve ovo pokazuje koliko je kreativnost potrebna u svakom poslu, ali posebno u obrazovanju. Kreativnost je potrebna i kod plesa. Rekli smo da je Edina i direktorica Sportsko-plesnog kluba „Gloria“. Ona nam je otkrila da pleše od malih nogu i da je ples jedna posebna ljubav u njenom životu. Iz tog razloga, ali i primjećujući da učenici nemaju gdje provesti kvalitetno vrijeme, odlučila se sa svojom koleginicom za otvaranje ovog kluba u martu 2008. godine.

Sportsko-plaesni klub „Gloria“ je sve ove godine nizao brojne uspjehe. Na pitanje o nagradama, Edina je pokušala opet biti skromna, ali ovaj klub ima preko 2.000 zlatnih medalja, a nose i titulu evropskih prvaka, na šta ja Edina posebno ponosna. U aktuelnom trenutku pandemije koronavirusa redovno kumunicira sa djecom ali i sa njihovim roditeljima. Ostvarila je izvrsnu saradnju sa njima, s obzirom da roditelji snose veliku odgovornost što se tiče takmičenja, putovanja, treniranja ali i kupovanja svih onih divnih kostima. I u ovom ružnom periodu održava online-treninge i trudi se da djeca ne odustaju od zdravih navika, vježbanja i plesa.
Sportsko-plesni klub „Gloria“ je jedini klub Fit Kids-a u BiH i licencirani je predstavnik za BiH tako da se svi uspjesi koji ostvari „Gloria“ pripisuju i BiH jer i nastupaju kao Reprezentacija BiH.

Edina Dizdarević nije samo direktorica kluba već je i licencirani plesni koreograf, licencirana plesna sutkinja, te licencirana predstavnica BiH za Fit Kids (Državna reprezentacija plesne gimnastike).
Na pitanje o stanju u obrazovanju Edina nam je kazala da je prilično zadovoljna sa nastavnim procesom, usvajanjem znanja kod učenika u svojoj školi, ali da obrazovanje u globalu u BiH nije na zavidnom nivou i da se tu mnoge stvari moraju mijenjati, ali kako kaže, vjeruje u napredak u ovom pogledu.

Edina je primjer žene koja bi mogla biti u sastavu bilo koje vlasti, pa smo je pitali da li ima ambicija da se okuša u politici. Nažalost, politika nije nešto čime se ona želi baviti baš iz razloga što je njena borba usmjerena samo prema djeci.
Ova uspješna žena radi odličan posao i bez da je na vlasti. Primjer je onog da jedna osoba ukoliko to čvrsto želi može da mijenja stanje u kojem se nalazi. Osobine koje ima Edina Dizdarević su osobine jedne liderice i u budućnosti vjerujemo da će ona na ovom putu ostati, a ja sam izuzetno ponosna jer sam učila upravo od ove žene i čije savjete pamtim i danas. Lajla ŽALIĆ – volonterka
Ovaj prilog Redakcija ReprezenT-a realizira u okviru Projekta „Osnaživanje uloge žena u javnom životu USK-a“ kojeg podržava USAID a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo. Projektom se želi povećati vidljivost žena u svim sferama njihovog djelovanja, podjednako u svih osam općina USK-a, sa ciljem senzibilizacije javnosti o njihovom položaju i problemima te načinima kako takvo stanje eventualno poboljšati i mijenjati.