Sarajlija s koronavirusom slijedio put pacijenta pa završio u Ilijašu s izvađenim bubregom #SJAŠITE

Neposredno prije ponoći pacijent H.Š. iz Sarajeva pojavio se pred zgradom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sa simptomima koji ukazuju na moguće prisustvo koronavirusa.
To je prvi pacijent koji je konačno trebao dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu, a sve u skladu s utvrđenim dokumentom organizacije rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS, poznatim i kao – put pacijenta.
Lekar s COVID odjela u Nišu: Pacijenti su u nama videli jedinu svetlu tačku
Poštujući navedene preporuke iz ovog dokumenta, dežurna ekipa hitne pomoći odmah je po prijemu pacijenta dijagnosticirala simptome i odlučila ga hitno evakuirati na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako bi mu se uradio PCR test i kako bi se odredili naredni koraci hospitalizacije.
Međutim, po dolasku na KCUS, kola hitne pomoći su zaustavljena, a potom i vraćena s rampe.
„Mi smo u skladu s internim dokumentima, ali poštujući i sporazum o putu pacijenta morali vratiti vozilo s navedenim pacijentom. Po dolasku kola hitne pomoći ustanovili smo da H.Š. uopšte ne posjeduje adekvatnu uputnicu koja bi mu omogućila ulazak u kompleks Kliničkog centra. Vidjevši da je vitalnih parametara i fizički dobrog izgleda, rekli smo im da eventualno dođu sutra, ali s uputnicom“, izjavio je šef dežurne portirske ekipe Kliničkog centra za naš portal.
Nakon što je nesretni H.Š. s visokom temperaturom, bolovima, bez apetita, čula mirisa i ukusa proveo noć u kolima hitne pomoći, zorom je odmah otišao u ambulantu porodične medicine gdje mu je doktorica trebala izdati uputnicu. Međutim, ni tu nije mogao ući, jer su, kako mu je rečeno, potencijalni COVID pacijenti pitanje sekundarne zdravstvene zaštite.
„S gospodom iz Hitne pomoći sam malo listao taj dokument. Svega što se sjećam je da me vode hitno u neke prostorije, i sada, evo, probudio sam se u Domu zdravlja Ilijaš. Otkud ja ovde, niko ne zna“, navodi H.Š. koji je ostao bez jednog zdravog bubrega.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.