Savjeti za mlade poduzetnike (od mladog poduzetnika)

Tek sam nedavno shvatio zašto su neki inovatori i mladi poduzetnici uspješni u tako ranoj dobi, dok drugi jedva zarade minimalnu platu.

U mladosti su me uvijek nervirale priče o tinejdžerima koji su u dobi od 13 ili 14 godina zaradili milione pokrenuvši vlastiti posao.
Posao uređenja okoliša pokrenuo sam s 14 godina, a najbolje što sam ikada učinio bilo je posao koji mi je donio 30 hiljada dolara kada sam imao 16 godina.

Tek sam nedavno shvatio zašto su neki inovatori i mladi poduzetnici uspješni u tako ranoj dobi, dok drugi jedva zarade minimalnu platu.
Tri su glavna razmišljanja koja čine ovu drastičnu razliku, a od ključne je važnosti da ih mladi poduzetnici usvoje u startu.

Nije važno gdje ste sada

Preambiciozni poduzetnici bivaju zaokupljeni nedostatkom novca, stručnosti, resursa, veza itd. Usredotočeni su isključivo na to gdje su trenutno, umjesto na ono što mogu postati.
Jedna od najboljih lekcija koje sam naučio bila jest da se moram “prepustiti rastu”.
To znači da sam morao zaboraviti gdje se nalazim, navike koje sam tada imao i financijsku situaciju u kojoj sam se trenutno nalazio te se usredotočiti isključivo na ono što moram učiniti da bih stigao do mjesta do kojeg želim stići.
Niste dovoljno obrazovani?
Možete učiti, i to brzo. Trebate novac?
Usredotočite se na ono što je potrebno da biste dobili investitora.
Zdravorazumski je ići korak po korak. Međutim, većina ne učini ni jedan korak kada ugleda planinu ispred sebe.

Niste Mark Zuckerberg

Jedna od najgorih pogrešaka koju možete učiniti kao mladi inovator jest pretpostaviti da ćete “biti veliki”, bez nekog iskustva.
Najbolja odluka koju sam donio bila jest odluka da ću svaki trenutak iskoristiti za učenje.
Morao sam ostaviti svoj ego “pred vratima” i učiti od poduzetnika koji su ni od čega napravili nešto, što je bilo putovanje na koje sam i sam krenuo.
Nisam bio Mark Zuckerberg, i još uvijek nisam. Stalno učim od drugih, a najdraže mi je kada me “prizemlji” neko sa više iskustva.
Također, ako ideju pokušavam realizovati uz desetak mentora ili investitora koji mi uništavaju poslovni plan, znam da iz tog procesa izlazim s neuništivim planom.
Što više savjeta dobijete i što više kritika možete podnijeti, napravit ćete manje pogrešaka na svome putu prema uspjehu.
Najbolja odluka koju sam donio bila je odluka da ću svaki trenutak iskoristiti za učenje.

Mit o ravnoteži

Ideja ravnoteže kaže da imate toliko energije da se posvetite bilo kojoj stvari, tako da činite što je manje moguće u različitim područjima svog života.
U praksi to znači da ako radim “do iznemoglosti”, više nemam energije za svoju ženu. Ovo je mit.
Pravi poduzetnici, ma koliko umorni bili, imaju “pogon” koji ih gura da budu najbolji u svakom području svoga života.
Suprotno uvriježenom mišljenju, moguće je biti uspješan u poslu i odnosima te svim ostalim aspektima koje smatrate važnim.
Ključ je u tomu da budete prisutni u onome što radite. Imajte na umu da 80 % rezultata dolazi od 20 % vašeg truda.
Budite usredotočeni i strateški usmjereni na svoj posao, ali onda idite kući i usredotočite se isključivo na svoju porodicu.
Radite naporno i dugo, ali obavezno i u drugom području dajte od sebe 100 %.
Presudna je ravnoteža, a ne dovršavanje zadataka s pola napora.
(hocu.ba)