Sergej, mladi genijalac iz Bijeljine!

Sergej Petković iz Bijeljine, učestvovao je na Evropskoj olimpijadi za juniore iz informatike. Omiljeni predmet mu je matematika, a želi upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Ove godine Olimpijada je organizovana online, a kao najmlađi član četvoročlane reprezentacije BiH, Sergej je postigao značajan uspjeh samim učešćem na ovom prestižnom takmičenju iz informatike. Sergej, iako „osmak” uspio je da u Republici Srpskoj osvoji drugo mjesto u konkurenciji „devetaka” čime je ostvario pravo nastupa na ovom takmičenju koje se održalo od 24. do 28 avgusta.

– Programiranjem se bavim tek godinu dana. U tu priču ušao sam sa namjerom da se oprobam sa svojim starijim kolegama. Pošto se u osnovnoj školi takmiče samo učenici devetog razreda, želio sam jednostavno da steknem neko iskustvo i tek naredne godine da ozbiljnije uđem u ovaj projekat. Kako sam ulazio u tu priču bio sam sve sigurniji u svoj rad. Nadograđivao sam svoje znanje u informatici, i sa Basic programskog jezika, koji je mogao zadovoljiti takmičenje na opštinskom novou, morao sam preći na mnogo ozbiljniji programski jezik C++, počinje svoju priču mladi informatičar, Sergej Petković.

U konkurenciji tridesetak učenika devetog razreda iz cijele RS, Sergej je na republičkom takmičenju ostvario plasman na državno prvenstvo koje je održanao u Sarajevu. Za razliku od RS, Vlada Federacije subvencioniše sve svoje talente, čak i djecu iz RS koji žele da idu u škole i kampove iz matematike. Takvog podsticaja nema u RS.

– Postoji mnogo načina da se uradi jedan program, ali se bira najbolji. Ja u tome nisam imao mnogo isksutva ali sam se ipak snašao, te sam u veoma jako konkurenciji uspio osvojiti bodove koji su mi obezbijedili takmičenje na Olimpijadi. Kada radimo programiranje u školi, nismo ograničeni sa vremenom dok na takmičenjima moramo to uraditi u određenom roku. U ocjenjivanju naših projekata ne učestvuje čovjek kao sudija, već postoje serveri koji prate kompletan naš rad, ocjenjuju nas, sugerišu o kvalitetu progama i na kraju daju svoju ocjenu o programu, opisuje svoje učešće na Olimpijadi programer iz Bijeljine.

Sergej je od malena pokazivao interesovanje za teme koje su bile mnogo ozbiljnije od njegovog uzrasta. Počeo je da čita sa 5 godina, koristio je gradsku biblioteku, a kada bi vratio knjigu nakon tri dana, bibliotekarke su se čudile kako je dječak tog uzrasta uspio pročitati knjigu tako brzo, da su ga u nevjerici provjeravale da li je zaista pročitao, ispitujući ga o sadržaju knjige. Odlično igra šah, a veliku podršku ima od strane svoje porodice kao i nastavnika i svojih vršnjaka.

Nedavno je osvojio i nagradu iz fizike, gdje je bio najbolji u svojoj konkurenciji.

– Dnevno provedem oko 4 sata pored računara, otprilike onoliko koliko i traju takmičenja. Svakim danom nailazite na nove tehnologije, načine rada, tako da je neophodno non stop praćenje savremenih trendova iz ove oblasti. Učim i dva jezika, njemački i engelski, gdje još četiri dana provedem po dva sata u školi jezika. Ipak, matematika mi je najomiljeniji predmet jer je ona spoj svega ovoga i fizike i informatike. Najveću zahvalnost dugujem mojoj nastavnici fizike Stanki Stanković koje radi sa mnom i mimo školskih časova. Kada je riječ o programiranju mnogo mi je pomogla profesorica Tehničke škole Nada Vasiljević i srednjškolac Nikola Jolović koje je jedan od najboljih programera u Bijeljini, ističe Sergej, učenik OŠ „Knez Ivo od Semberije”.

Najveći teret Sergejevog obrazovanja i školovanja snose njegovi roditelji, otac Zoran i majka Rada koji mu daju nesebičnu podršku u njegovom školovanju.

– Najveći je problem što nema ustanove u RS koja bi stala iz ovakvih talenata. Republički pedagoški zavod nam pomaže u jednoj mjeri ali je to nedovoljno da bi se Sergejov talenat u potpunosti realizovao. Zvali su nas iz Federacije BiH, tražili da pomognu, organizuju kampove, seminare, kurseve, ali je to veoam teško uraditi, s obzirom da živimo u Bijeljini. Informatika je predmet stalne promjene i inovacija, a čini mi se da program nastave u školama ne ide u korak sa tim. Čak nam nisu dozvolili da učenika iz RS odvedemo na pripreme koje je BHOI realizovao za sve članove reprezentacije BiH. Naravno, ima tu i pozitivnih primjera. Zoran Jovanović, pomoćnik direktora u školi koju pohađa Sergej se maksimalno posvetio radu sa mojim sinom i dugujemo mo veliku zahvalnost, rekao je otac mladog Sergeja, Zoran Petković.

Sergej je već poodavno izabrao kako će izgledati njegov dalji put školovanja. Želi da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu.

– Mnogo ranije sam znao da ću se opredijeliti za metematiku, fiziku i informatiku jer to je meni najzanimljivije i tu se najbolje snalazim. Gimanzija u Beogradu je jedna od najpriznatijih u Evropi, rasadnik talenata iz ove oblasti i pokušaću da se upišem u ovu školu. Znam da će biti teško, ali ću sve dati od sebe da upišem Matematičku gimnaziju gdje bih mogao najviše da napredujem, želja je mladog informatičara iz Bijeljine koji već sada razmišlja mnogo ozbiljnije od svojih vršnjaka.

Naravno, da bi Sergej sljedeće godine bio još uspješniji na Olimpijadi, neophodna je mnogo veća pažnja nadležnih državnih organizacija, kako bi se što bolje pripremio za ovo najprestižnije evropsko takmičenje u Evropi.

Sergeju ostaje još godina dana osnovne škole i nova Olimpijada, naredne godine, na kojoj bi mogao pokazati sav svoj talenat. Niti jednog momenta ne sumnjamo da će tako i biti i da će ovaj mladi programer ostvariti svoje snove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

Posljednji postovi