Studenti ponudili rješenje za uspostavljanje procesa vakcinacije

Na nedavno održanom takmičenju za studente Politehničkog fakulteta u Zenici iz oblasti programiranja studenti su kroz izrađene aplikacije ponudili rješenje za uspostavljanje procesa vakcinacije protiv COVID-19.
Ovo je potvrda da spoj teorije i prakse može dati fantastične rezultate. Ostaje još samo da oni koji donose odluku naruče već spremne programe i puste ih u primjenu.

Studenti odsjeka softversko inžinjerstvo pokazali su odlično znanje iz oblasti programiranja u okviru takmičenja Hackathon u organizaciji Politehničkog fakulteta Zenica i IT kompanije iz Sarajeva.
 – Studenti koji su bili na praksi u kompaniji Softray Solution podijeljeni u timove, onda su oni radili sa svojim mentorima iz kompanije Softray Solution i na taj način za veoma kratko vrijeme ponudili rješenja na zadatu temu procesa vakcinacije u BiH, navodi dekan Politehničkog fakulteta UNZE prof. dr. Sabahudin Jašarević.

Svih pet timova ponudili su upotrebiljiva softverska rješenja. Ipak prvo mjesto zauzeli su oni koji su uz informatičku stručnost pokazali i socijalnu osjetljivost. S obzirom na to da proces vakcinacije ide veoma sporo, ponudili su dvije vrlo jednostavne aplikacije. Jedna je namijenjena zdravstvenim radnicima, a druga stanovništvu.
 – Također smo obratili pažnju na osobe s invaliditetom, npr. osobe koje ne mogu da dođu do Doma zdravlja, nego bi se prijavili. Mogli bi da označe jedan check box, tada dođe medicinski tim njima na vrata. Također, obratili smo pažnju i na odgodu vakcinacije u slučaju da se osoba zarazi koronavirusom ili da ima gripu ili bilo koji drugi način zbog kojeg ne bi smjela da primi drugu ili prvu dozu, konstatuje student Politehničkog fakulteta UNZE Harun Smaka.
Na praksi u IT kompaniji studenti su pokazali da se mogu aktivno uključiti u žive projekte koji se svakodnevno dešavaju u kompanijama toga tipa.
 – Od mentorice smo naučili kako se radi pod pritiskom, kako da rješavamo određene probleme koji nastanu u softveru. Kako da planiramo naš rad i koje su ideje dobre, a koje nisu, navodi studentica Politehničkog fakulteta UNZE Ajna Fetić.
U narednom periodu trebao bi uslijediti sastanak sa nadležnim da bi aplikacija za uspostavljanje procesa vakcinacije bila u potpunosti realizovana.