Tuzla – Poslednji grafit mržnje uklonjen

U dvorištu Katoličkog Školskog Centra Tuzla, nekoliko desetina mladih se okupilo kako bi uklonilo vjerovatno poslednji grafit uvredljivog sadržaja u ovom gradu, poznatom po izuzetnom visokom pragu međusobne tolerancije i multikulturalnosti.

Jučer, 16.11.2019. u Tuzli je održana akcija preslikavanja grafita sa nacionalističkim porukama ili govorom mržnje u Klosterskoj ulici na zgradi Katoličkog Školskog Centra “Sveti Franjo”.

U okviru USAID-ovog projekta “Budi inspiracija” nekoliko desetina mladih se okupilo u namjeri da u gradovima Bosne i Hercegovine očiste zidove od neprihvatljivih i uvredljivih poruka i grafita, te transformisati ih u umjetnički mural.
U Tuzli je to ovako izgledalo:

 
 
 
 

Prije akcije

 
Nakon akcije
 
Mladi Tuzlak Adi Selman također govori kako je ovo u Tuzli vrlo vjerovatno poslednji uvredljiv grafit i da u našoj državi i regionu nema mnogo gradova, koji se time mogu pohvaliti:
 

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti sa nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje prema određenim manjinskim skupinama. U toku tzv. Paint Back aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekat Budi inspiracijaće organizovati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine za praktično obuku kako da neprikladne grafite transformiraju u umjetnička djela. Učenici će sa izabranim uličnim slikarima raditi na preslikavanju grafita u murale ili ih na drugačiji način dizajnirati.
Projekat „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.