U Zemaljskom muzeju izloženo prvo pismo namjere Fadila Novalića za vakcine #odgovornost

Najveći muzej u Bosni i Hercegovini od danas je bogatiji za još jedan vrijedan eksponat. Prvo pismo namjere Fadila Novalića za narudžbu vakcina je zvanično izloženo, a posjetitelji su već pohrlili da pogledaju originalni primjerak.
“Ne posjedujemo originalni dokument povelje Kulina bana već samo kopiju, ali vjerujte da je ovo pismo namjere jednako vrijedno kao povelja. Historijski trenutak kada je Fadil stoički odlučio da se suprotstavi silama pandemije i naruči vakcine, jedan je od najznačajnijih za cjelokupnu historiju naše zemlje. To najbolje dokazuje i činjenica da je more građana već rano jutros pohrlilo da vlastitim očima vidi ovaj dokument”, objašnjava kustos Semin Vakuum.
Ovaj dokument od neprocjenjive vrijednosti će biti izložen u centralnom dijelu muzeja, kako bi posjetitelji s vrata mogli da vide.
“Sklonili smo neke ilirske brodove koji su tu stajali i mačeve iz doba kralja Tvrtka, kako bi pozicionirali ovaj eksponat. Obzirom da je dokument novijeg karaktera, nije još uvijek podložan spoljnim faktorima, tako da ne mora biti izolovan u posebnoj komori da ne dođe do oštećenja. Posjetitelji će imati priliku da ga dotaknu i osjete svu muku i mudrost Fadila Novalića dok je pisao ovo pismo. Historija će sama da ocijeni od kolike je važnosti bio ovaj dokument za noviju historiju BiH. Neka font Helvetica i veličina slova 12 sa duplim proredom sačuvaju ovaj historijski trenutak za našu zemlju”, dodao je Vakuum.
Zbog velikog interesovanja za ovaj dokument, Zemaljski muzej je odlučio napraviti i dvije kopije, koje će biti izložene u muzejima u Parizu i Beču.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.