Vedrana Dautović: Agora Centar – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Vedranu Dautović, koja nam dolazi iz  Agora Centra.

Vedrana Dautović ima 30 godina i dolazi nam iz Tuzle. Po struci je diplomirana socijalna radnica koja ne radi svoj posao, ali ipak sretna i zadovoljna sa trenutnim zaposlenjem. Radi u društveno – edukativnom centru za obrazovanje i cjeloživotno učenje Agora na poziciji project asistentice.
UG Agora je organizacija civilnog društva koja putem programa neformalne edukacije zasnovanih na prinicipima otvorenog obrazovanja osnažuje i jača kapacitete pojedinaca, posebno mladih kao odgovornih građana koji preuzimaju odgovornost za svoj lični razvoj i razvoj zajednice. Udruženje radi u duhu demokratičnosti, otvorenosti, tolerancije, solidarnosti i bez političkog opredjeljenja, a nastoji motivirati što veći broj građana, posebno mladih, da se uključe u demokratske procese i upravljanje sudbinom svoje zajednice.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Ja sam neko ko zagovara cjeloživotno učenje, koristim gotovo sve prilike koje mi se pruže kako bih unaprijedila svoje vještine, proširila znanja i vidike. Cat digitalna akademija mi se čini kao jedna kvalitetna i korisna prilika, nadam se da ću po završetku usvojiti nova znanja i alate koje ću moći da koristim u poslu, ali isto tako da prenesem  naučeno na druge.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Kroz aktivizam vi  razvijate svoje vještine, kako profesionalne tako i društvene, rastete kao osoba, otvarate um i učite o sebi i svome okruženju, uviđate da je moguće promijeniti stav i mišljenje o nečemu – ne zato što niste principijelni, već zato što rastete. Jednom kad napravite i malu promjenu kod sebe, poželite isto to prenijeti i na nekog drugog, jednostavno ne možete da podnesete da ne podijelite ono što ste naučili i ono što znate. Prvi put kad osjetite ovakvu promjenu, vi ste AKTIVISTA! Prvi put kad sami odlučite i osjetite da trebate nekome prenijeti ono što znate, da želite naći rješenje nekom problemu –  i sve to i uradite, zaplivali ste u aktivističke vode, u kojima voda nikad ne miruje…”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Poruka je da svaki dan rade na sebi, koriste prilike koje im se pružaju, budu promjene koje žele vidjeti u svijetu i da ne zaborave da je znanje uvijek u modi!”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!