Velika Kladuša: Grad pod zvizdama

Ahmed i Zemira su pokrenuli obnovu srednjovjekovnog grada Podzvizd.
Počelo uređenje “grada pod zvizdama” | STAV
Krajina je, naime, vijekovima bila granica između dva carstva, kraljevstva, države, te su kroz historijske periode nastajale i nadograđivane utvrde koje su imale različite svrhe. Na području Velike Kladuše još uvijek egzistiraju četiri utvrde: Stari grad Velika Kladuša, Todorovo, Vrnograč i Podzvizd.
Dva grada, Vrnograč i Podzvizd, su prepušteni „zubu vremena“, a Stari grad Velika Kladuša je obnovljen koncem prošlog vijeka.
Kad, kako i od koga se rodila ideja o obnovi Starog grada Podzvizd?

Ideju o obnovi Starog grada Podzvizd ima svaki mještanin mjesne zajednice Podzvizd. Nakon proglašenja ovog starog grada nacionalnim spomenikom 2010. godine, osnovano je i udruženje građana „Stari grad Podzvizd“. Udruženje za cilj ima očuvanje i obnovu starog grada. Pridružili su nam se i ostala udruženja na području mjesne zajednice te svako udruženje doprinosi iz svog domena djelovanja, npr. Udruženje „Stari grad Podzvizd“ rukovodi finansijama i dokumentacijom, udruženje „Ašik kaldrma“ izradom i prodajom starih rukotvorina i očuvanjem tradicije, itd.
Kako su tekli radovi? Šta ste uspijeli obnoviti na starom gradu?
Radovi su započeti pristupnim putem u šestom mjesecu 2019. godine. To su bili prvi značajni radovi na ovom starom gradu. Nakon toga u proljeće 2020. godine smo započeli sanaciju urušenih dijelova zidina. Izvaditi dio koji je obrušen, složiti i pripremiti za dalju obnovu je predstavljao najveći i najznačajniji korak. Ostali dijelovi, odnosno kaldrma koja vodi do zidina, odmaralište, trim staze, jezera, igralište za djecu su nastali kao plod mašte mještana.
Po kojem principu ste finansirali projekat? Da li ste imali pomoć vlasti i/ili dijaspore?
Federalno ministarstvo kulture i sporta je obezbijedilo dvadeset hiljada konvertibilnih maraka u 2013. godini, a koje sam dobili u 2018. godini. Od Općine Velika Kladuša u dvije tranše smo dobili sedam hiljada konvertibilnih maraka. Kad smo uradili pristupni put i vađenje obrušenih dijelova zidina javila se želja za daljim radom, a naša dijaspora i mještani su finansijski pomogli tim željama. To je bila pozitivna bomba. S tim sredstvima smo napravili kaldrmu, staze za šetnje, igralište, itd.
Kad se velike ruke slože, sve se može: Stari grad Podzvizd postaje „lipota“ koja ponovo budi stare uspomene | Radio Velika Kladuša
Kakav sadržaj je dostupan na Starom gradu Podzvizd?
Osim uživanja u zaštićenoj endemskoj vrsti crvenog bora koji je na području Unsko-sanskog kantona prisutan samo ovdje, na Starom gradu Podzvizd, tu je još prirodni izvor, pećina i dva vještačka jezera. Uz kaldrmu, igrališta za djecu, gradskog šaha, razne rekreativne staze, tu je i ugostiteljski objekat sa domaćim osvježavajućim napitcima.
Kakvi su planovi za budućnost?

Na jesen je plan da uredimo trim staze, a tokom zime da završimo dokumentaciju projekta konzervacija zidova Starog grada. Ta dokumentacija košta između pedeset osam i šeszdeset i jednu hiljadu konvertabilnih maraka. Ukoliko bi to uspijeli riješiti onda bismo mogli aplicirati na velike međunarodne grantove.
(mionama.ba)