Vlada FBiH proglasila dobru epidemiološku situaciju i bespotrebno nabavljanje vakcina #odgovornost

Vlada FBiH proglasila je dobru epidemiološku situaciju u ovom entitetu i odlučila da je nepotrebno nabavljati vakcine dok je situacija dobra. Vlada FBiH smatra da je najbolje čekati da se situacija pogorša pa tek onda krenuti u nabavku vakcina. Ukoliko se stanje nikako ne pogorša i BiH bude jedina zemlja na svijetu koja je stekla kolektivni imunitet a da se stanovništvo nije vakcinisano uštede bi bile ogromne.

“Mi smatramo da sada kad imamo pet do deset novozaraženih dnevno nema potrebe za vakcinama. Desetak zaraženih dnevno možemo podnijeti. Građani FBiH mogu očekivati početak nabavke vakcina kada u BiH bude preko hiljadu zaraženih dnevno, to će već biti kritično. Za sada je situacija dobra i mi ćemo daj novac proslijediti u druge svrhe koje su sada prioritet”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.
Mnogi političari u FBiH smatraju da je ovo ispravna odluka. Neki su čak krenuli i korak dalje pa predložili da se novac od vakcina podjeli i doda na njihove plate jer ipak zbog njih je taj novac i ušteđen.
“Smatram da bi bilo najbolje nama podijeliti taj novac. Ipak smo ga mi i uštedjeli, a da nema nas političara ko zna gdje bi i BiH bila. Mi ovdje radimo po cijeli dan vrijedno i pošteno zaslužujemo valjda i neku nagradu za to. Ako nam ne mogu dati nikako nova onda nam od tog novca mogu uplatiti ljetovanje u Turskoj recimo nekih desetak dana”, rekao je Vesko Drljača, zamjenik premijera FBiH.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.