Zbog koronavirusa Federacija BiH gradi online autoput #SJAŠITE

Vlada Federacije BiH u doživotnom tehničkom mandatu i Autoceste Federacije BiH, došli su na genijalnu ideju u toku pandemije koronavirusa.
Naime, ova dva dugogodišnja partnera u ‘neizgradnji’ puteva i cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine su shvatili da zbog epidemiološke situacije neće moći graditi autoput, pa će se ta aktivnost od sada odvijati online.
Fadil Novalić: Ako povećamo akcize, auto-put možemo završiti za pet-šest  godina | DEPO Portal
Ovo je prvi put da ne možemo graditi autoput zbog nekog realnog razloga. Do sad su to bile političke krize, previranja, tenderi i stopiranja raznih vrsta. Sada kad imamo jedan realan razlog želimo da iskoristimo priliku i pokažemo kako i mi jednom možemo imati dobar razlog. Nema veze što to i nije baš realno, jer se na radovima na putu može držati distanca, a i toliko radnika radi da se uopće ne može smatrati nekim većim okupljanjem. Međutim, ovo je odlična prilika da svi sjede kući, primaju plate i glasaju za nas, a da mi tenderske procedure provedemo onako baš idealno. Ne kao inače da 80% novca ode u talove, nego ovaj put da to poguramo na skoro 100%. S premijerom FBiH sam dogovorio da naši radnici rade online i izgrade autoput koji će možda biti i najkvalitetniji koji smo do sada napravili, jer možemo napraviti bukvalno šta zamislimo”, rekao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.
Kako saznajemo sistem rada će biti organizovan u smjenama na platformi Zoom. Tu će radnici komunicirati međusobno i slagati puteve, a program koji će koristiti je Cities Skylines, video igra u kojoj se, između ostalog mogu graditi i putevi. Također, navode iz Vlade FBiH i Autocesta FBiH, ono što je pozitivno u ovom rješenju jeste da će građani moći sami izabrati svoje automobile iz snova i tako uživati u vožnji.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.