Regionalna politička škola o devedesetim: “SPASIT ĆE NAS LJUBAV!”

Omladinski centar CK13 te poziva da se prijaviš za učešće na Regionalnoj političkoj školi o devedesetim: “SPASIT ĆE NAS LJUBAV! koja će se održati od 18. do 24. septembra 2023. u Sremskim Karlovcima za učesnice i učesnike iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ako imaš između 18 i 30 godina i živiš u Srbiji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, ako osećaš potrebu i imaš volju da menjaš svet nabolje – prijavi se! Ovom školom želimo da te podstaknemo na učešće u izgradnji pravednijeg društva i uspostavljanje i održavanje novih društvenih odnosa na principima prijateljstva i ljubavi kao političkim principima izgradnje trajnog mira.
Naziv škole “Spasit će nas ljubav! – antiratni grafit iz Zagreba – naša je posveta ljubavnim politikama 90-tih, politikama na koje se nastavljamo.
***
Kako se sećamo 90-tih? Šta znamo o njima? Ko su i šta su nam izvori informacija? Kako se dogodio/sproveo sunovrat društva u bedu, nacionalizam, rat i zločine? Kako se i zašto se nas to danas tiče? Koje nasleđe nose mladi danas? Kako i odakle mladi uče o 90-tim? Šta im kažu roditelji, a šta država? Šta govore među sobom?
Devedesete nisu “mračna prošlost” koju je moguće potisnuti i zaboraviti. Naprotiv, zaborav i ignorisanje 90-tih je logika njihovog trajanja. U društveno-političkom i egzistencijalnom smislu, 90-te traju i danas, kao lična i transgeneracijska trauma, kao prošlost koju odbijamo da je se sećamo, analitički i kritički, i kao sadašnjost koju ne razumemo.
Okupljajući mlade iz Srbije, Hrvatske i BiH, cilj Regionalne političke škole o devedesetim: “Spasit će nas ljubav! je da mladima ponudi verodostojne izvore znanja i verodostojna svedočanstva o 90-tim, kako bi bolje razumeli svoju sadašnjost i poreklo i uzroke onoga šta sprečava njihovo slobodno samoostvarenje kao ličnosti i u zajednici sa drugim Drugima.
Kroz program neformalne edukacije i razgovora sa svedocima vremena, polaznici škole će se upoznati sa istorijskim, društveno-političkim i kulturnim kontekstom raspada Jugoslavije, ratnog konflikta, zločina i genocida. Istovremeno, učesnici će steći znanja o marginalizovanoj i negiranoj istoriji dobrog, ljubavi i hrabrosti kojima su se mnogi suprotstavljali tami i beščašću 90-tih – o građanskom antiratnom otporu i mirovnom aktivizmu, o feminističkoj alternativi nacionalnoj državi, o studentskim protestima protiv zločinačkog režima Slobodana Miloševića, o alternativnoj kulturi koja se borila da održi smisao ljudskosti i medijima koji su se borili za istinu. Najzad, učesnici će upoznati svoje vršnjake iz regiona i na taj način najdublje dovesti u pitanje i prozreti vladajuće politike nacionalističkih predrasuda, isključivosti i mržnje koje i danas ceo region drže u netransformisanoj prošlosti. Verujemo da ćemo na ovaj način i zajedno uspeti da mislimo i stvaramo puteve Izlaska.
LOGISTIČKE INFORMACIJE
Regionalna politička škola o devedesetim: “SPASIT ĆE NAS LJUBAV! održaće se u Sremskim Karlovcima u Srbiji od 18. do 24. septembra 2023.
Za sve učesnice i učesnike škole biće organizovan smeštaj u višekrevetnim sobama u Ekološkom centru Radulovački, na bazi punog pansiona, sa doručkom, ručkom i večerom, i osveženjem tokom pauza.
U skladu sa politikama nenasilja i vizijom drugačijeg sveta, ishrana tokom škole će biti veganska.
Troškove smeštaja, ishrane, puta i potrebnog materijala za rad pokriva Omladinski centar CK13 kao organizator škole.
18. septembar je dan za dolazak u Sremske Karlovce, a 24. septembar je dan za odlazak.
Na školi možete da očekujete intenzivni petodnevni program koji zahteva visok stepen motivacije i spremnost da se aktivno učestvuje. Svaki dan je podeljen u dva radna bloka, prepodnevni i poslepodnevni, i tematski večernji program. U okviru škole organizovaće se i dve studijske posete Beogradu i Novom Sadu.
PRIJAVLJIVANJE I ODABIR
Kako se prijaviti?
Ukoliko si zainteresovan/a za učešće na Regionalnoj političkoj školi o devedesetim, pozivamo te da se prijaviš popunjavanjem prijavnog formulara kojem možeš pristupiti klikom na link :
Rok za prijavu je 18.08.2023.
O ishodu tvoje prijave obavestićemo te e-mailom najkasnije do 22.08.2023.
Kriterijumi odabira
Nismo u mogućnosti da pozovemo sve zainteresovane za učešće na školi, već moramo da odaberemo 30 prijava.
Prednost pri odabiru imaće osobe koje u obrazloženju prijave pokažu visok stepen motivacije za sticanje političkog znanja i društveni aktivizam, kao i oni kojima bi škola najviše koristila.
Prilikom odabira vodićemo se i kriterijumima geografske i rodne zastupljenosti.
Molimo te da formular popuniš iscrpno i jasno, jer nam je on glavni izvor u procesu odabira.
Dodatne logističke informacije prosledićemo ti nakon odabira prijava.
KONTAKT
Za dodatna pitanja i informacije, slobodno nam se javi na e-mail: office@ck13.space
Sa radošću očekujemo vaše prijave!
Preuzeto sa: Facebook
„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“