Zaglavili ste kod kuće? Ovih 12 poznatih muzeja nude virtuelne ture koje možete razgledati u udobnosti svog doma (VIDEO)

Sada možete obilaziti najbolje muzeje od Londona do Seula u udobnosti vlastitog doma.

Prelazak u samo-karantin može donijeti mnogo složenih problema i komplikacija ako nemate dovoljno hrane i namirnica za dvije sedmice. Što se zabave tiče, vjerovatno vam je dosadno,te gledate puno Netfliksa i mnogo interneta.
Ali postoji način i da se obrazujete dok ste zatvoreni u svom domu. Prema kompaniji Fast Compani, Google umjetnost i kultura udružili su se sa preko 500 muzeja i galerija širom svijeta kako bi svakome i svima donijeli virtuelne ture i online eksponate nekih od najpoznatijih muzeja širom svijeta..
Sada možete otići u muzej, a ne morate napustiti udobnost svog doma.
Google Arts & Culture obuhvata Britanski muzej u Londonu, Van Gogh muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku i bukvalno stotine drugih mjesta na kojima možete steći znanje o umjetnosti, istoriji i nauci. Ova zbirka je posebno dobra za studente koji traže načine da ostanu na vrhu studija dok su škole zatvorene.
Pogledajte samo neke od najboljih Google-ovih muzeja koji nude internetske turneje i eksponate.

Britanski muzej, London

Ovaj ikonični muzej smješten u srcu Londona omogućava virtuelnim posjetiocima da obilaze Veliki dvor i otkriju drevnu kamenu Rosettu i egipatske mumije. Na virtuelnoj turneji muzeja takođe možete naći stotine artefakata.

Guggenheim Museum, New York

Google-ova funkcija Street View-a omogućava posjetiocima da obilaze čuveno spiralno stepenište Guggenheima, a da nikada ne napuste dom. Možete otkriti nevjerovatna umjetnička djela impresionističke, postimpresionističke, moderne i savremene ere.

Nacionalna umjetnička galerija, Washington, D.C.

Ovaj poznati američki muzej umjetnosti ima dvije onlajn eksponate preko Google-a. Prvi je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, uključujući mnogo prikazivanja odjeće iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Druga je zbirka radova holandskog slikara Johannesa Vermeera.

Musee d'Orsai, Pariz

Možete praktično prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze desetine poznatih djela francuskih umjetnika koji su radili i živjeli između 1848. i 1914.., Zavirite u umjetničke radove Monea,Cézannea i Gauguina, između ostalih.

Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti, Seoul

Jednom od popularnih Korejskih muzeja može se pristupiti sa bilo kojeg mjesta širom svijeta. Google-ova virtuelna turneja vodi vas kroz šest spratova savremene umjetnosti iz Koreje i širom sveta.

Muzej Pergama, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga da ponudi – čak i ako fizički ne možete biti tamo. U ovom istorijskom muzeju se nalazi mnoštvo drevnih artefakata, među kojima su Ištarska vrata Vavilona i  naravno, Pergamonski oltar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Istražite majstorska djela iz zlatnog doba Holandije, uključujući djela Vermeera i Rembrandta. Google nudi obilazak ovog ikoničnog muzeja sa Street Viewom, tako da možete imati osećaj kao da stvarno lutate po njegovim dvoranama.

Muzej Van Gogh, Amsterdam

Svako ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može njegova djela izbliza (ili, gotovo izbliza) vidjeti tako što će virtuelno posjetiti ovaj muzej – najveću zbirku umjetničkih djela Vincenta van Gogha, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više 750 ličnih pisama.

Muzej J. Paul Getty, Los Angeles

U ovom kalifornijskom umjetničkom muzeju mogu se naći evropska djela iz 8. vijeka. Krenite u obilazak Street View-a i otkrijte ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Galerija Uffizi, Firenca

Ova manje poznata galerija čuva umjetničku kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica u Firenci, de'Medicis. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Giorgio Vasari posebno za Cosimo I de'Medici, ali svako može lutati njenim dvoranama bilo gdje u svijetu.

MASP, Sao Paulo

Museu de Arte de Sao Paulo je neprofitna i prvi je moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela sa svojim dizajnom izgledaju lebde i zraku. Krenite u virtuelnu turneju kako biste sami iskusili ovaj čudesni prikaz.

Nacionalni muzej antropologije, Mexico City

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej posvećen je arheologiji i istoriji pre-hispanske baštine Meksika. Postoje 23 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji umjetnosti i galerije mogli biti uključeni u kolekciju Google Arts and Culture, ali neki muzeji to uzimaju na sebe i nude internetske posjete. Prema Fast Company-u, Louvre takođe nudi virtuelne ture na svojoj web lokaciji.

Da biste vidjeli više muzeja Google Arts & Culture, posetite web lokaciju ove kolekcije. Takođe na Google-u ima na hiljade muzejskih prikaza ulica. Google umjetnost i kultura takođe pružaju internet iskustvo za istraživanje poznatih mesta istorijske i kulturne baštine.

 

Posljednji postovi